неделя, 13 юни 2021 г.

КИСЕЛ ЧЕСЪН

 



До като не е станало късно, реших да приготвя КИСЕЛ ЧЕСЪН. Това е една от най бързите туршии. Чесънът е домашен от моята мила майчица ♡ Това за мен е естествен антибиотик. Рецептата е на Р. Христова, като по моя преценка съм добавила- свеж копър, а винения оцет замених с ябълков. Роси, много ти благодаря :)

Давам количеството за 1 буркан!

Необходими продукти: млечен чесън, 1 супена лъжица сол, 1 супена лъжица захар, качествен оцет* винен или ябълков, вода, свеж копър.

Предварително измийте бурканите и капачките и ги подсушете. Отстранете зелената част от чесъна, минете под течаща вода и подредете в буркани. Измийте свежия копър и поставете на места и най от горе.

Добавете по 1 супена лъжица сол, 1 супена лъжица захар, оцет до половината на буркана, а другата половина напълнете с вода. Затворете плътно с капак и приберете на по хладно и без директна слънчева светлина място/ шкаф, мазе/.

В продължение на една седмица,  се разклаща буркана, докато се разтопи захарта и солта. Зелената част от чесъна не я хвърлям! Измивам, нарязвам с дебелина около 5 мм. и нареждам върху чиста хартия и оставям да се суши.

След, като е готово прибирам в стъклен буркан с капак. Ползвам за супи и ястия.

Предлагам ви и една рецепта за  МЕСО СЪС ЗЕЛЕН ЛУК И ЧЕСЪН  от  ТУК

Бъдете здрави, вярвайте в себе си и ще намерите правилната посока :)







Няма коментари: