неделя, 13 юни 2021 г.

СЛАДКО ОТ ЯГОДИ

 



Миналата година не успях да приготвя любимото ми СЛАДКО ОТ ЯГОДИ, но тази година имах късмет :) Когато се прибрах от работа, в кухнята ме чакаше цяла щайга с ароматни, вкусни ягоди. Свекървата ги е набрала пресни, пресни от своята градина. Най обичам палачинки  със СЛАДКО ОТ ЯГОДИ. Запретнах ръкави... Нямаше време да ги чакам да престоят една нощ та ги приготвих по следния начин...

Продукти: 3 килограма ягоди, 1 килограм захар, 100 мл. вода, сок от половин лимон, 1 кафена лъжица лимонена киселина, сухи и чисти буркани, винтови капачки.

Напълнете голяма купа до половината със студена вода. Изчистените ягода пуснете в купата с вода за кратко, а после сложете в гевгир да се отцеждат. Понеже купата ми беше малка, слагах на няколко пъти!

Не ги дръжте много във вода, защото си губят вкуса! Отцедените ягоди поставете в  тенджера, покрийте със захар, половин прясно изцеден сок от лимон, 100 мл. вода и сложете на котлона на средна температура.

По принцип на сладкото не слагам вода, но както отбелязах по горе- нямаше време да ги чакам да престоят със захар! Когато започне да ври, разбъркайте с дървена лъжица и отпенвайте образувалата се пяна.

От време на време намалях на по ниска температура, след това пак на умерена. Гъстотата на сладкото вече зависи от вашите предпочитания! Бъркайте периодично

Не изчаках до гъстотата на капка / в чаша с вода се капва от сладкото и ако не се разложи, а остане на капка значи е готово/, защото като изстине се сгъстява още!

Когато прецените че гъстотата е достатъчна, добавете лимонената киселина, разбъркайте и изключете котлона. По време на пълнене на бурканите, не махам тенджерата от котлона!

Наредете бурканите предварително в тава и сложете в близост до тенджерата. До като е още горещо сладкото напълнете бурканите. Избършете добре, ако е изцапано от сладко, стегнете добре с капачка, обърнете  с капачката на долу върху чиста кърпа.

Докато пълня бурканите, ползвам кухненска ръкавица или кърпа. Загънете готовите буркани и оставете така до следващия ден. Приберете в шкаф или мазе, на проветриво , без директна слънчева светлина място.

Предлагам ви и една рецепта за БЪРЗ ДЕСЕРТ С ЯГОДИ от ТУК

Бъдете здрави, вярвайте в себе си и ще намерите правилната посока :)








Няма коментари: