събота, 16 май 2020 г.

ПАТЛАДЖАН С КАЙМА - ЛЕСНО ЯСТИЕ



Патладжанът е на почит в къщи. Това лесно ястие става най вкусно с качествена кайма и като добавите няколко скилидки чесън.
✔ Патладжан около 500 грама
✔ Телешка кайма 300 грама
✔ Пресен лук 2 стръка
✔ Чесън 3-4 скилидки
✔ Чушки Сиврия 2 броя
✔ Домати от консерва 200 грама
✔ Топла вода 200 мл.
✔  Черен пипер *
✔ Сол*
Като начало - патладжаните трябва да престоят в солена вода за да се махне горчивият сок. В дълбока купа сложете сол* около 1 супена лъжица и налейте вода до половината на съда. 

Измийте патладжаните, обелете ги с картофобелачка на райета, нарежете ги на едри кубчета и ги сложете в купата със солена вода. Отгоре сложете чиния за да не изплуват на повърхността.

Така трябва да престоят поне 30 минути. Докато патладжана кисне вие си пригответе заготовките. Почистете зеленчуците и ги нарежете - чушките по на едро, лукът на дребно, а чесъна на колелца.
След това прецедете водата , измийте ги - да падне солта и ги подсушете с кухненска хартия. В тенджера върху котлона загрейте олиото на средна температура. Сипете нарязания лук и запържете за 1-2 минути, като бъркате с дървена лъжица.
След това добавете чушките и каймата и бъркайте докато каймата стане на " трохи ". Добавете патладжаните разбъркайте около минута. Най на края добавете нарязаните домати от консерва и чесъна.
Може да ползвате и доматен сок или пресни домати нарязани на кубчета. Намалете котлона на ниска степен , сложете капака и оставете да къкри докато се изпари водата от доматите /около 10 минути/.
След това добавете 1 чаена лъжица сол , топлата вода , сложете капака и оставете да покъкри докато омекнат и патладжаните. По желание поръсете с черен пипер и пресен магданоз.
* Съвет : може да ползвате и зелен /пресен/ чесън , но имайте в предвид , че ароматът му е по слаб и трябва да сложите по голямо количество!
* Може да ползвате и кайма смес  и се уверете че е с добро качество!
Ястието е много вкусно , но се извинявам за лошото качество на снимката!
Предлагам ви и една лесна рецепта за РАМАЗАН ПИДЕ   https://otkuhnqtanabigi.blogspot.com/2020/05/ramazan-pide-blog-post.html

Няма коментари: