вторник, 19 май 2020 г.

ДОМАШНА ЛИМОНАДА

ДОМАШНА ЛИМОНАДА

Едно от решенията за големите жеги - ДОМАШНА ЛИМОНАДА . Който не си е приготвял , много е пропуснал . Тази ДОМАШНА ЛИМОНАДА още , като бях дете  майка  ни приготвяше .Може би поради простата причина , че е богат на витамин С и не прилича на купешките / пълни с консерванти и тем подобни.../ Всеки може да си приготви -няма нищо сложно .
✔ Лимони 2 броя
✔ Захар 8 супени лъжици
✔ Вода 1 литър
По желание : мента , лимонова трева ,лед
Още : цедка , фуния *
Лично аз предпочитам от онези едри лимони с дебелата кора /обичам и така да си ги хрупам /
Под течаща чешма измийте много добре лимоните . Настържете ги на по дребната част на рендето и ги прехвърлете в купа . Като се стараете да няма от бялата част на лимоните , защото ще горчи !

Поръсете със захарта и с помощта на лъжица натискайте така ,че да скърца захарта .Целта е за да си пуснат максимално по вече аромата . А за захарта , може да сложите според вашият вкус / на мен 8 лъжици ми дойдоха добре / Също така захарта , може да се замени с мед , като леко ще се промени цветът и вкусът  !

 Ако не бързате за домашната лимонада -може да оставите настърганите лимони със захарта за една вечер в хладилник . Следващата стъпка е да налеете студена вода /аз ползвам минерална , но не задължително / и разбъркайте докато захарта се разтопи . Нарежете лимоните на две и ги изстискайте в сокоизстисквачка .

 Майка ми има една оранжева на цвят ръчна сокоизстисквачка , която я ползва и до днес . Лимоновият сок добавете към водата , разбъркайте и сложете в хладилник за поне 2 часа -добре да се охлади .След 2 часа може да прехвърлите в кана или стъклена бутилка , като сложите фуния, цедка и прелейте .



Тази стъпка не е задължителна, ако искате да усещате лимоновите стърготини */ корички/ При поднасяне , може да сложите резен лимон , лед и свежа мента или лимонова трева . Насладете се на вкусна ДОМАШНА ЛИМОНАДА :)

Може би се чудите какво правя с останалата част от лимоните ?! С останалата част минавам кухненската , мивка /алпака / и тогава изхвърлям .Също така може да си натъркате дланите , преди да ги измиете .
Предлагам ви да погледнете още една освежаваща напитка - СМУТИ С ГОРСКИ ПЛОДОВЕ от  ТУК

3 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Биги,
правя тази лимонада сега и с цвят от роза и пресен бъз.Чудесна е.
Поздрави !

Даниела Георгиева каза...

Чудя се дали няма да е по-добре с мед отколкото захар, ама колко му е да опитам

Birgul Ismailova каза...

Да, с мед е по здравословно ! Но имайте в предвид , че няма да е същият вкус !