сряда, 20 май 2020 г.

КРЕМ-СУПА ОТ КАРТОФИ



Предлагам ви една много вкусна / според мен/ крем-супа от картофи. Супата съм я приготвила по мой вкус. Ако сте любители на този вид супа вижте как я приготвих.
Надявам се да ви хареса:)
Необходими продукти:
✔ Картофи 500-550 грама
✔ Морков /голям / 1 брой
✔ Пресен лук 1 стрък
✔ Пресен чесън 1 стрък
✔ Магданоз /корени / * 5-6 броя
✔ Целина корени 2-3 броя
✔ Готварска сметана 22 %  100-150 ml.
✔ Пилешки бульон на гранули 1 чаена лъжица с връх
✔ Вода 1 литър
✔ Краве масло/ или олио/  1 супена лъжица
✔ Сол * 1 кафена лъжица
Още : крутони
Първата стъпка на тази лесна, но много вкусна супа е подготовката на зеленчуците. Почистете, измийте и нарежете- картофите на много дребни кубчета, моркова на едро ренде, пресен лук, чесън, корени магданоз, целина- на ситно. Сложете ги директно в тенджерата, в която ще ги варите.
Добавете солта, водата, разбъркайте и сложете на котлона на най високата степен. Когато заври, намалете котлона на средна температура, сложете открехнат капак /аз слагам лъжица, вътре в тенджерата, за да не се затвори капака /.
Варете зеленчуците, до пълното им омекване. Как да разберете? Пробвайте с вилица. Ако се набучват лесно- значи са сварени. Добавете пилешкият бульон, разбъркайте и вземете тенджерата от котлона.
Ако няма да добавяте бульон, добавете още сол на вкус! Пасирайте зеленчуците до гладкост. Добавете кравето масло и разбъркайте, докато се разтопи. В купичка сипете сметаната, добавете няколко лъжици от супата, разбъркайте и налейте в тенджерата.
Сложете отново тенджерата върху котлона, на най ниската степен. Оставете да покъкри още 3- 4 минути.Бъркайте да не залепне. Внимавайте, може да почне да бълбука и да пръска!
Поднесете вашата вкусна крем- супа с ароматни, хрупкави крутони.
Крутоните си ги приготвям сама-  https://otkuhnqtanabigi.blogspot.com/2019/03/blog-post_55.html
  • Пресните лук и чесън може да ги замените със зрял лук и чесън / зависи с какво разполагате и според сезона /
  • Сметаната може да замените с прясно мляко! 
  • Маслото също според предпочитанията- краве масло или олио.
  • Според мен, тази крем- супа с микс от зеленчуци е доста богата на вкус и полезна! Предлагам ви и една рецепта за ОГРЕТЕН
  • Бульона не е задължителен, но е по вкусно!
Ще чакам вашите отзиви !