четвъртък, 28 май 2020 г.

ЕФЕКТЕН СЛАДКИШ С БИСКВИТИ

ЕФЕКТЕН, ВКУСЕН И ЛЕСЕН СЛАДКИШ


Сладкишът се получава много вкусен и ефектен. Приготвих с продукти, които разполагах в къщи :) Не обичам да правя разхищение и се опитвам да съчетая продуктите с които ще се получи нещо вкусно, но и с достъпни продукти за всеки. Ами, получи се!
Необходими продукти:
✔ Бисквити " Петит бьор / Petit Beurre / 150 грама
✔ Краве масло 3-4 с.л. /разтопено/
✔ Конфитюр от вишни/ по ваш избор / 3-4 с.л.
✔ Течна сметана 200 мл. + пудра захар 1 с.л./ ако е необходимо/
✔ Какао 1 с.л.
✔ Канела 1 щедра щипка
✔ Натурален или млечен шоколад 50-60 грама
* Украса -зърна от нар , кокосови стърготини .
Още : стреч фолио
Разтопете кравето масло. Сложете бисквитите в блендер и ги смелете- небрежно. Прехвърлете ги в купа и залейте с разтопеното масло. Разбъркайте. Сместа ще стане на трохи. Добавете какаото /може и без /, канела, конфитюр и отново разбъркайте. Налейте около 150 мл. и от сметаната и пудра захар /ако е нужно/
Останалата сметана оставете на страна- ще я ползвате по късно! Разбъркайте с лъжица много добре. Сместа не трябва да е на трохи... Като си откъснете парче, да може лесно да придобива желаната от вас форма. Ако е нужно добавете още натрошени бисквити! Пригответе си стреч фолиото.
Аз си приготвих 3 броя, горе долу с размер около 25-30 см., като ги сложих едно върху друго. Прехвърлете сместа върху фолиото, оформете с ръце  и с помощта на фолиото завийте на руло. Отстрани завийте останалото фолио, като бонбон и прегънете. Трябва да се получи стегнато руло! Сложете в хладилник за 1 час, добре да се стегне.
Преди да изкарате от хладилника си пригответе шоколадовата заливка /ганаш/ В касерола затоплете останалата сметана /не трябва да завира / и веднага дръпнете от котлона. Начупете шоколада, добавете към сметаната и разбъркайте с шпатула, докато стане еднородна шоколадова смес.
Изкарайте сладкото руло от хладилника, махнете внимателно фолиото и нарежете на парчета / 1,5 см/ Всяко парче топнете/ горната част/  в сместа с шоколад и поставете в чиния.
 Украсете по ваше въображение/ ядки, кокос, плодове .../ Аз имах зърна от нар и кокосови стърготини.
Приберете отново в хладилника. Изкарайте посредствено преди сервиране. С този ефектен сладкиш, може да очаровате вашите гости. Пригответе и споделете:)
Предлагам ви и една лесна рецепта за ЛЕСНИ ТОПКИ ТИРАМИСУ








Няма коментари: