събота, 30 май 2020 г.

ЛЪЖЛИВО МАНТЪ

МАНТЪ ОТ МОЕТО ДЕТСТВО♡


Може би на някои хора, тази комбинация може да им се струва странна, но на мен ми е любимо от дете. Бабите ми често приготвяха, а и майка също приготвя. Може да се хапне по всяко време. Не е нещо сложно, но все пак реших да напиша и покажа и тази необичайна /за някои/ рецепта. Ние му казваме, само МАНТЪ- макар че оригиналното мантъ е по различно...

Необходими продукти:
✔ Макарони 1/2 пакет от 400 грама
✔ Кисело мляко 1 брой  400- 500 грама
✔ Скилидки чесън 3-4 скилидки /зависи колко са големи/
✔ Олио *
✔ Червен пипер 1 чаена лъжица
✔ Сол *
Още : вода / за варене на макароните/
* Сух джоджен или мента /по желание/

В дълбока тенджера сипете 1 чаена лъжица сол, налейте вода/ малко над половината на тенджерата, 1 супена лъжица олио и сложете върху котлона на висока степен. Когато водата заври, пуснете макароните и разбъркайте.

Бъркайте от време на време да не залепнат. Докато макароните се варят си пригответе " соса " Почистете чесъна, пресовайте и сложете в купа. Добавете малко сол / около 1 чаена лъжица-непълна / киселото мляко и разбъркайте, да няма бучки.

Киселото мляко не трябва да е много рядко! Опитайте как е на вкус и ако е нужно добавете още малко сол. Затворете купата с капак или стреч фолио и сложете в хладилника. Проверете макароните, дали са се сварили.

Не ги обичаме преварени! Вземете с лъжица един макарон и опитайте. Ако са готови, вземете тенджерата от котлона и прецедете макароните. Оставете ги в гевгир под чешмата и пуснете водата- да падне нишестето.

Оставете за 1-2 минути да се отцедят. Върху котлона в касерола, загрейте 2-3 супени лъжици олио. Добавете червеният пипер, разбъркайте и отдръпнете от котлона. Прехвърлете макароните в тавичка или в тенджера, полейте ги с млечния сос / кисело мляко и чесън / и запръжката /олио и червен пипер/ Мантъто е готово.

Препоръчително е 1-2 часа да престои , преди консумация. По желание може да се поръси със сух джоджен и сирене. По принцип в нашият край не се слага джоджен и аз не обичам / този път сложих само за презентация /.

Това е простичката рецепта... Но за мен е много важно да запазя тази стара рецепта  на моите скъпи баби ♡ Предлагам ви една рецепта за 

2 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Биги,
точно тази рецепта за МАНТЪ беше показала навремето и Хилда Казасян.Разлика има само,че тя използваше много краве масло за запръжката.Иначе рецептата без джоджена е същата.Чудесно и много лесно.Вкусно и оригинално.
Поздрави и лека нова седмица !

Birgul Ismailova каза...

Ели, виждаш че е много лесна рецептата , но много вкусно ! Ние по принцип си го приготвяме без джоджен . Този път викам да пробвам с джоджен , но определено без джоджен по ми харесва !А що се отнася до кравето масло , там вече въпрос на вкус и , дали в момента разполагаме с този продукт .Дали олио или краве масло -гледам да ползвам умерено количество / нито да е без- тогава е безвкусно, нито с много, че е много мазно.Благодаря ти , че пак не подмина моята скромна кухня :)