четвъртък, 14 май 2020 г.

КУС КУС ПИЛАФ


Мислех , да го приготвя в по далечен план ,но понеже ме питахте за рецептата  -реших да приготвя и да ви я представя ! За тези , които си  мислят, че е приготвен по класическият начин и е просто сварен кус кус -ще ви кажа че не е ! Рецептата е простичка , но е много вкусно !
За тези , които не знаят ще кажа тайната за вкусният кус кус , който не се разкашква и всяко зрънце се дели ...
* Чаша с вместимост 200 мл.
Необходими продукти :
✔ Кус кус 1 чаша
✔ Фиде * една шепа
✔ Олио 2 с.л.
✔  Краве масло 1 с.л.
✔ Топла вода 2,5 чаши
✔ Сол 1 чаена лъжица равна
* Свеж копър или магданоз -по желание
В тенджера загрейте олиото на средна температура. Прибавете фидето / може и от дългото -да начупите / и запържете около една минута , като бъркате с дървена лъжица. Намалете котлона да не загори ! Цветът леко ще порозовее , а при по дълго пържене ще покафенее -зависи как ги желаете ! Добавете кравето масло и като се разтопи , веднага добавете кус куса .
Разбъркайте около 1-2 минути . Добавете сол * топла вода , разбъркайте и похлупете с капак . Оставете така да покъкри около 15-20 минути на най ниската степен на котлона . След , като времето изтече отворете и разбъркайте добре , без много да натискате .
Проверете дали е готов .Изключете котлона и оставете отново със затворен капак за още 15 минути - добре да набъбне. По желание поднесете с пресен копър или магданоз .Може и със сирене .
Аз си го приготвих за закуска , но според мен става за ядене по всяко време :) Добър ми апетит !
След , солено следва сладко /за тези, които обичат ;) Предлагам ви един сиропиран сладкиш : ТЮЛ ПЕРДЕ ТАТЛЪСЪ https://otkuhnqtanabigi.blogspot.com/2020/04/tyul-perde-tatlisi-blog-post.html




2 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Биги,
не съм правила пилаф с паста кус - кус.Ще изпробвам рецептата, чудесна е и за гарнитура, не само за закуска.Даже може да се гарнира почти с всичко - гъби, зеленчуци, кашкавал, месо и др.
Прекрасна идея за постно и месно меню.Поздравления !

vlado_fidera каза...

Биги невероятно вкусен кус
кус пилаф.Задължително ще го направя.Благодоря за рецептата!