петък, 24 април 2020 г.

ТЮЛ ПЕРДЕ ТАТЛЪСЪ



Вид сиропиран сладкиш с кори за баклава . Нещо подобно на баклава , но си има и заливка ;) Сочен и много вкусен ...
Необходими продукти:
✔ Кори за баклава или баница 10-12 броя
✔ Краве масло 125 гр./1 пакет/
✔ Грис 100 грама
✔ Смлени орехи/ лешници/  или бисквити 150 грама
За заливката :
✔ Яйца 2 броя
✔ Захар 100 грама
✔  Прясно мляко 100 мл.
✔  Олио 60 мл.
✔  Бакпулвер 1 пакет /10 гр/
✔  Ванилия 1 пакет
За сиропа :
✔ Захар 1,5 чаша /с вместимост на чаша 250 мл/
✔ Вода 1,5 чаша
✔ Резен лимон
Първо си пригответе сиропа за да има време да изстине ! В касерола сложете захар, вода , резен лимон и сложете на котлона на средна температура .Бъркайте с телена бъркалка , докато захарта се разтопи напълно. Засечете 15 минути от завирането , вземете от котлона , махнете резена лимон и оставете да изстине .
Включете си фурната на 180 градуса с горен и долен реотан Разтопете си кравето масло. В купа  смесете гриса и смлените орехи /или бисквити/ Вземете една кора и с помощта на четка я напръскайте с разтопено масло , поръсете със сместа от грис и орехи , сгънете на хармоника от към широката страна и сложете в намаслена тава .
По същия начин направете и с останалите кори , докато се напълни тавата . Сложете във фурната да се пекат за около 15 минути / леко да порозовеят / През това време си пригответе заливката . В купа счупете яйцата , прибавете захарта и разбийте с телена бъркалка  около 1-2 минути. Ако ще ви е по лесно, може да ползвате миксер !
 Добавете прясното мляко, олиото, бакпулвер , ванилия и разбийте още една , две минути. Трябва продуктите добре да се смесят , иначе има вероятност да горчи от бакпулвера !Изкарайте сладкиша от фурната и с помощта на черпак залейте равномерно. 
Върнете отново във фурната до като се опече напълно /около 20 минути/ в зависимост от фурната. След , като е готов -сложете тавата върху дъска и изчакайте 1-2  минути и  нарежете на  желаната от вас големина и залейте със студения сироп. Оставете за около 2 часа добре да поеме сиропа.
Предлагам ви да погледнете и този сладкиш, който се топи в устата СЛАДКО БЛАЖЕНСТВО
Харесват, ли ви рецептите ми ? Помогнете ми да ги популяризирам, като споделите рецепта от страницата ми, в някоя от социалните мрежи .Иконките за споделяне са под последната снимка ↓↓↓↓↓




Няма коментари: