вторник, 4 юни 2019 г.

" СЛАДКО БЛАЖЕНСТВО "


Празниците ме карат да се усмихвам да съм ❤щастлива. Празник за мен е топлина, прегръдка. Днешно време хората не са много усмихнати и мили. Нека да се радваме на малките неща, на малките жестове.
На всеки байрам приготвям баклава, но този път реших да е нещо по различно. Но разбира се да е сиропиран сладкиш. Сиропирани малки " цветя ", които се разтапят в устата. Цветя с вкус на празник.
Продукти за тестото:
☑ Краве масло 100 гр/ на стайна температура/
☑ Олио 90 мл
☑ Кисело мляко 100 гр
☑ Грис 100 гр
☑ Оцет 1 супена лъжица
☑ Бакпулвер 1 пакет
☑ Ванилия 1 пакет
☑ Щипка сол
☑ Брашно * 3 в. ч / чаша с вместимост 200 мл/
За плънката :
☑ Смлени ядки */ орехи
☑ Канела 1 ч.л.
За сиропа :
☑ Захар 2 в.ч./ чаша с вместимост 200мл/
☑ Вода 3 в.ч.
☑ Резен лимон
Още: капачка от пластмасова бутилка, канела /какао/, шам фъстък, кокосови стърготини
Пресейте предварително брашното. Смелете си ядките по ваш избор- орехи, фъстъци, бадеми.
Сложете в малка шола, добавете канелата и разбъркайте. В подходяща купа сложете кравето масло, олиото, кисело мляко, оцет, бакпулвер, ванилия, грис  и щипка сол. Разбъркайте  с ръка добре да се смесят продуктите.
Добавяйте брашното малко по малко. При всеки количеството може да е различно! Омесете меко, леко ронливо, но не лепнещо тесто. Късайте парчета от тестото / колкото орех/, сплескайте с ръце и сложете по 1 чаена лъжица от плънката, затворете и направете на топка.
Наредете ги в тава покрита с пергаментова хартия. Но може и без нея, няма да залепнат! След, като сте ги наредили, вземете една по една и направете шарки с помощта на капачката / както съм показала на снимката /.
А , ако искате и цвят, потопете капачката в канела или какао. След, като е готова шарката , по средата натиснете с показалец да се образува вдлъбнатина. Печете в предвартелно загрята фурна на 180 градуса. 
Аз слоих тавата в средното ниво на скарата. Зависи от фурната! Наблюдавайте ги, защото стават бързо! До като се пекат пригответе сиропа. В касерола сипете захарта и водата и сложете върху котлона.





Първо пускам на най силната степен / при мен е на 3 степени/. Преди да заври, намалям на 2. Разбърквам с дървена лъжица. Пускам резен лимон. Вари се около 10 минути и е готов. Малките сладки " цветя " след като са готови се слагат да изстинат.Трябва да са студени, а сиропа топъл / не горещ /.
Сиропирайте ги! Може да ги поднесете поръсени с шам фъстък или кокосови стърготини. Горещо препоръчвам тази рецепта за любителите на сиропирани сладкиши.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите страницата ми във Фейсбук:
" От кухнята на Биги " https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour
Или да се присъедините към кулинарната ни група :
" Вкусотия в чиния " https://www.facebook.com/groups/520103771725772/














Подобна рецепта , като тази : СИРОПИРАНИ КУРАБИИ

4 коментара:

Вили каза...

Съпер са изглецдат вкусно!!!

Birgul Ismailova каза...

Благодаря ! Наистина са много вкусни ! Опитайте !

Unknown каза...

А ванилията къде се слага?

Birgul Ismailova каза...

При другите продукти, за тестото !