понеделник, 27 май 2019 г.

" СПАНАЧЕНА СУПА "


Сега ми се отдаде повод да си приготвя супата, която друг път може и да не приготвя. Не защото не обичам, а защото моят съпруг, супи със зеленийки много не тачи. Ако беше във вид на Бурания, може би щеше да хапне! Е, реших да си угодя. А защо се реших сега да приготвя, ли? Спанака е от свекървата. Набрала от градината пресен, пресен. Мама също ми прати зеленийки! От мама и свекървата имам био: пресни лук, пресен чесън, репички, магданоз, копър и зелена салата. Не, не се хваля, а споделям радостта си! С тези домашни зеленийки си приготвих супата. Супата е по мой вкус!
Необходими продукти:
☑ Пресен спанак около 350 грама
☑ Пресен лук 2 стръка
☑ Пресен чесън 2 стръка /зелената част + 2 скилидки/ *
☑ Олио 3-4 супени лъжици
☑ Брашно 1 супена лъжица / равна/
☑ Червен пипер 1 чаена лъжица
☑ Черен пипер *
☑ Фиде *
☑ Топла вода 1.5 литра
☑ Жълтък 1 брой
☑ Кисело мляко 3 супени лъжици
☑ Пресни листа от магданоз
Почистете  и измийте добре спанака и нарежете на ситно. В подходящ съд върху котлона загрейте олиото, сложете спанака и разбъркайте. Почистете пресните лук и чесън, нарежете на колелца, добавете при спанака и разбъркайте. Спанака е крехък и на другите зеленчуци не им е нужно много време!
Добавете брашното и разбъркайте около 10 секунди на слаб огън. Добавете червения пипер и сол. Ако не желаете червен пипер, може да го замените с 1 супена лъжица доматен концентрат! Още едно разбъркване и сипете около 400 мл топла вода. Усилете котлона на средна температура. Накълцайте скилидките чесън и пуснете и тях в супата.Когато водата заври, добавете и останалото количество / 1.100 литра /.
Когато водата отново заври добавете фиде и разбъркайте. Когато фидето набъбне си пригответе застройката. В купа сложете жълтъка  разбийте с телена бъркалка. Добавете киселото мляко и отново разбийте.
Опитайте как е на вкус и ако е нужно добавете още сол *С черпак гребнете от бульона и сипете към сместа с жълтъка и киселото мляко. Добавете още един , два черпака , докато стигне температурата на супата.
Разбъркайте. А после от сместа в купата сипете в тенджерата. Изключете котлона.Подправете с черен пипер. Ако обичате, поднесете с пресен магданоз! ДОБЪР АПЕТИТ!
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите страницата ми във Фейсбук :
"От кухнята на Биги "https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour
Или да се присъедините към кулинарната ни група :
" Вкусотия в чиния " https://www.facebook.com/groups/520103771725772/








Няма коментари: