петък, 30 октомври 2020 г.

СЪХРАНЕНИЕ НА БИЛКИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ- ЗА ЗИМАТА




В тази публикация ще ви споделя, моите варианти и опит за съхранение на билки и зеленчуци, които ползвам. Понеже често срещам този въпрос за съхранение на продуктите, нямаше как да го подмина. Начини на съхранение- фризер, свежи, сушени. Ако имате по добра идея, може да споделите!

Билки /подправки /

Билките/подправки/които съхранявам във фризер са:магданоз, копър, целина, девисил. Първо ги измивам много добре, оставям в гевгир да се отцедят, разстилам върху хартия и подсушавам от излишната вода.

Преди да ги приберете във фризер /камера/ може първо да ги накълцате на ситно или да оставите цели. Аз някой път ги накълцвам, друг път ги оставам със стеблата, които после ползвам предимно за супи.

Съхранявала съм ги и в кутии с капак и в полиетиленови пликове. В кутии ми беше по удобно, но имайки предвид че заемат повече място се върнах отново на полиетиленовите пликове. Но ако мислите, че няма място за билките /подправките/ във фризера, може да ги съхраните в стъклени буркани с винт.

Правя го по следния начин- измивам, подсушавам много добре, накълцвам, слагам в дъното част от подправката/например: магданоз/ поръсвам със сол, пак подправка, пак сол, докато се напълни буркана.

Най отгоре също поръсвам със сол, завъртам капачката и слагам в хладилник/не във фризер/Когато ви потрябва за ястие вземете, колкото е нужно и отново приберете в хладилник. Така билките могат да издържат около 20 дена, ако са току що набрани, свежи.

Други подправки, които ползвам са: копър, целина- листа, девесил. Тях също съхранявам по същият начин във фризер, а копъра по някога и в буркан със сол. Джоджена само сушен... Измивам и оставям върху хартия до пълното им изсушаване и прибирам в стъклени буркани. Когато вземете в шепа, стиснете и почне да се рони /троши/ значи е добре изсушен!

Още един начин за съхранение на свежи билки /подправки/: стъклена чаша или подходяща посуда,  се налива вода до половината на съда, поставят се билките и се прибират в хладилник /не във фризер/. 

Така свежи могат да издържат от 7- 10 дена. През ден се сменя водата, и се почистват ако има евентуално пожълтели и увехнали, стръковете от долу се подрязват, за да се освежат.














Зеленчуци

С годините съм намалила продуктите, които да съхранявам във фризер /камера/ поради простата причина че малко или много им се променя вкусът! Така, че дори някой да каже че това не е така, няма да му повярвам защото съм пробвала и изпитала многократно...

Пробвала съм любимият ни ПАТЛАДЖАН, да сложа във фризер в сурово състояние, като преди това съм "изкарала" горчивия сок и съм подсушила и нарязала /на кубчета или кръгчета/ и в плик. Ами не става! В печено състояние също във фризер... Ами, не е същото! Гледах, че има съвети за печен патладжан във фризер- със сол и олио... Лично аз, не бих сложила сол и олио преди прибиране във фризер!

ПИПЕР- съхранение във фризер

Когато е печен оставям добре да изстине и да се отцеди, слагам желаната бройка плътно в плик, заедно с люспите /така по се запазва вкусът/ сгъвам и прибирам във фризер. После лесно се маха люспата!

Ако печете пипера например на село, върху ламарина, може да направите следното... Изтърбушвате пипера, почиствате от семенниците и тогава печете. След това както съм писала по горе ↑

В сурово състояние- измивам, изрязвам капаче /като за пълнене/, подсушавам с хартия или кърпа и слагам 10-12 броя в плик, като в отворите пъхам следващата чушка, сгъвам плика и прибирам във фризер.Така съхранените чушки заемат по малко място и ги ползвам- не само за пълнене!

Когато ще готвя, вземам колкото ми трябват... Буквално 5-10 минути преди да ги сготвя! .Ако трябва да се режат, не чакам да се отпуснат напълно, а ги режа с много остър нож.

Тогава се режат по лесно! Останалата част от пипера /чушките/ от капачетата ги режа отделно, слагам в плик и също във фризер- за супи!




ЦЕЛИНА/ глава, корен/

Измивам много добре, с нож минавам горният по груб слой/ беля /, нарязвам на кубчета, слагам в плик, сгъвам и във фризер. Когато ми потрябва само отчупвам колкото ми е нужно. Ако по повърхността на зеленчука има лед, минете под течаща вода. 

БАМЯ ЗА ЗИМАТА- ВЪВ ФРИЗЕР от ТУК

МОРКОВИ- фризер

Измийте много добре, минете с картофобелачка, сложете в плик и приберете във фризер. Когато ви потрябва, по същият начин, изкарайте посредствено преди готвене! Минете морковите под течаща вода и с помощта на остър нож нарежете на желаната от вас форма и големина или настържете.

Отделно в плик, може да сложите и настъргани моркови. Сега ще кажете: " Вече през всеки сезон се намират в магазините и супермаркетите- моркови и свежи билки". Част от морковите и билките, които съхранявам в този вариант са домашни, пресни, свежи набрани- от майка ми и свекървата.

А когато ми потрябват и отида да търся в близкия магазин или супермаркет, повечето пъти са вече увехнали, омекнали и НЕ свежи. Така, че предпочитам от фризер на майка и свекървата зеленчуците и билките, от колкото от магазин, които не приличат на нищо!

Домашното си е домашно:) Вече вие си преценете кое как да съхраните или да купувате. Отдавна отлагах тази публикация, защото не знаех как ще реагирате... Но в крайна сметка реших да споделя:) Дано да съм ви била полезна с този пост:)

Надявам се да не съм пропуснала нещо! Ще се радвам, ако споделите и вашият опит и начин на съхранение.

За тези, които си купуват БЛАНШИРАНИ КАРТОФИ в пликове, може да си ги приготвите вкъщи в малки количества за моментите, когато не разполагате с много време! Начина на приготвяне от ТУК

За тези, които казват , че купешките бланширани картофи са евтини и не си заслужава да се приготвят вкъщи, ще кажа: Ами, моите домашни картофи да ги хвърлям, ли? 





Няма коментари: