четвъртък, 29 октомври 2020 г.

ЗЕЛЕ С МЕСО НА ФУРНА





Да не кажа, че е топ ястие у дома, но е едно от любимите ниПредпочитаме на фурна, за да се образува този черен загар върху зелето. Така ни е по вкусно! Всяка домакиня си има свой начин на приготвяне. Подправки и продукти по мой вкус! Ето, как го приготвям...
Необходими продукти :
✔ Прясно зеле около 1.600 кг.
✔ Месо- свинско за готвене 600- 700 грама
✔ Морков 1 брой
✔ Домат 1 брой или от консерва/доматен сок/ 3-4 супени лъжици
✔ Скилидки чесън 3-4 броя
✔ Олио *
✔ Червен пипер *
✔ Черен пипер *
✔ Вода 150-200 мл.
✔ Сол *
Предварително си включете фурната на 200-220 градуса, да загрее. Накълцайте зелето, почистете и настържете моркова, поръсете със сол на вкус и леко намачкайте. Така зелето ще се овкуси добре.
Сложете в тавата в която ще готвите. Прибавете 3 скилидки накълцан чесън, домат или доматен сок, червен, черен, пипер, олио/около 40-50 мл/, вода и разбъркайте много добре. Сложете във фурната да се пече.
Някой път зелето поема повече вода, друг път по малко! До като зелето се пече, се заемете с месото. Нарежете месото на парчета, малко по големи от една хапка. В тиган или касерола налейте олио, колкото да покрие дъното на съда/при мен- 5 супени лъжици/.
Когато олиото загрее, сложете месото да се запечата. Котлона да е от умерена до силна температура. Първите 1-2 минути, не бъркайте! Накълцайте скилидка чесън и прибавете към месото и разбъркайте.
Когато месото се запечата от всички страни и остане на мазнина, прибавете подправките- сол на вкус, червен и черен пипер, разбъркайте още около минута и вземете от котлона.
Предлагам ви и една рецепта за едни лесни БЪРКАНИ, СОЛЕНИ КУРАБИЙКИ от ТУК
Сложете месото при зелето/покривам месото с част от зелето, за да не стане сухо/ и върнете във фурната да се доопече. Печете до пълна готовност, проверете месото и зелето! В зелето не добавям други подправки! 
Пробвала съм с дафинов лист- не ни допада! Понякога, вместо домат добавям лютеница! Зелето обича и повечко олио и става по вкусно/но и не трябва и да се прекалява/ Обичам да си хапвам зелето със суров чесън:)












Няма коментари: