сряда, 28 октомври 2020 г.

ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ



Дулсе де лече или на български преведено- КАРАМЕЛ или СЛАДКО МЛЯКО. Имах останало домашно прясно мляко с което исках да приготвя нещо друго, но в момента ми липсваше един продукт! За ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ не са нужни много продукти, но се иска време и търпение. Основните съставки са само прясно мляко и захар! Ето, как да си го приготвите...

Необходими продукти:

✔ Прясно мляко 1 литър

✔ Захар около 200 грама

✔ Бакпулвер 1 чаена лъжица

*За ароматизиране- ванилия, канела на пръчка/по желание/

За целта ще ви е нужна по дълбока тенджера! В тенджера сипете прясното мляко, захарта и пръчка канела/ако искате да се ароматизира/ и сложете на котлона на висока температура. Когато заври, намалете на средна температура.

Бъркайте от време на време с дървена лъжица. Когато захарта се разтопи, добавете бакпулвера и продължете да бъркате, защото млякото ще шупне от бакпулвера. Вместо бакпулвер, може да ползвате сода бикарбонат!

Не се налага да бъркате не прекъснато, но не оставяйте без надзор. При мен бъркането отне 1 час и 30 минути. Когато почне да си променя цвета и да се сгъстява бъркайте по на често! Може да проверите с капка върху суха чиния, както когато правите сладко!

А ако ще добавяте аромат ванилия, направете го 4-5 минути преди да свалите от котлона. Котлона не го намалейте в никакъв случай, защото времето за приготвяне ще е по дълго! Когато прецените, че е готово отеглете от котлона.

Отстранете пръчката канела и налейте в бурканче, чашка или купичка. Оставете на стайна температура, докато изстине напълно. Като изстине се сгъстява още повече. Карамела е много сладък, за това по време на приготвяне може да добавите малко сол!

Предлагам ви и една/аматьорска, но вкусна/ ПЛОДОВА ТОРТА С КРЕМ от ТУК

Съхранете в хладилник. Така може да издържи поне 2 седмици, може и повече! Ползвайте за сладкиши, палачинки, тарталети или просто така да си хапнете. Може да си оставите КАРАМЕЛА, по рядко, което също ще съкрати времето за приготвяне:)



Няма коментари: