сряда, 26 декември 2018 г.

" ПЛОДОВА ТОРТА С КРЕМ "




Първата ми торта която приготвих за рождения си ден. Първи опит за плодова торта. Изненадващо вкусна се получи, а кремът точно както исках.
Необходими продукти за блат :
☑Яйца 6 броя +2 белтъка
☑Захар 200 грама
☑Брашно 200 грама
☑Бакпулвер 1 пакет
☑Ванилия 1 /течна, капсула
ЗА КРЕМА:
☑Прясно мляко 600 мл
☑Захар 200 грама
☑Брашно 90 гр.
☑Нишесте 30 гр.
☑Краве масло 100 гр.
ЗА СИРОП ПОЛЗВАХ СОК ОТ КОМПОТ КАЙСИЯ.
ОЩЕ: Студена течна сметана/пудра захар на вкус . Аз сложих 1 с.л./ , 200 мл., желатин 1 пакет /+ вода 3 с.л. + сок от компот 220 мл / , смлени орехи
ЗА ДЕКОРАЦИЯ: банан, киви, мандарини
Приготвяне на блат: белтъците  се отделят от жълтъците в различни купи. Белтъците се разбиват до пухкав сняг с щипка сол. Жълтъците се разбиват със захарта до образуването на крем.
Белтъците по малко се прибавят към жълтъците, като се разбъркват с шпатула. Прибавя се ванилията и пресятото брашно с бакпулвера. разбърква се.
Сместа се сипва в подходяща тава /аз ползвах с ринг 24 см / покрита с пергаментова хартия. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до суха клечка / времето за печене зависи и от фурната.
През това време се приготвя крем. В тенджера върху котлона се сипва прясното мляко леко да се затопли. В подходящ съд върху котлона се слага захарта да се карамелизира / да няма бучки.
Добавя се малко вода / около 80 мл. / Разбърква се и се взема от котлона. В купа се смесват сухите съставки брашно и нишесте. Добавя се малко от прясното мляко. Разбърква се. Сместа се сипва при останалото прясно мляко с непрекъснато бъркане.
На тънка струя се добавя и карамела. Непрекъснато се бърка докато сместа се сгъсти. Съдът се взема от котлона, добавя се кравето масло и се оставя леко да изстине. Вече готовият полуизстинал  блат се реже на две. Блатовете се сиропират със сок от компот.
Полуизстиналият крем се разбива с миксер. Отделно в друга купа се разбива студената течна сметана с пудрата захар/преди това съм държала течната сметана 20 мин. във фризер. Това помага по бързо да се сгъсти.
Кремът и половината сметана се смесват. Получава се по нежен, пухкав  и вкусен крем /има нотка на крем брюле. Блатовете се намазват с крема, като горният блат се намазва по на тънко. Отгоре и отстрани се маже с останалата сметана и смлени орехи. Желатинът се разбърква с водата / в подходяща купа/, като набъбне се добавя сок от компот. Разбърква се. Плодовете се почистват, нарязват и се редят върху тортата и с помощта на  четка се глазират с плодовото желе. Ако имате възможност оставете в хладилник да се стегне за няколко часа.






ДОБЪР АПЕТИТ !

1 коментар:

Бони каза...

Направо перфектна торта, Биги! Да ви е сладко!