четвъртък, 2 юли 2020 г.

ЪСЛАК КЕК /ISLAK KEK/







Всеки пише и изговаря по различен начин  ЪСЛАК КЕК , ИСЛАК КЕК , МОКЪР КЕКС .На турски ISLAK KEK  .Буквално означава МОКЪР КЕКС . Наподобява  на НЕГЪРЧЕ .Както и да се изговаря и пише , сладкишът не  се приготвя във форма за кекс . Не , че не може !
Но резултатът е мек , сочен и неустоим сладкиш . За "соса " има различни вариации ...
Ето, как го приготвих ...

Необходими продукти за блата :
✔ Яйца 4 броя /средно големи/
✔ Захар 1 чаша от 250 мл.
✔ Ванилия 1 пакет / 3 гр/
✔ Какао 3 супени лъжици /пълни/
✔ Олио 100 мл.
✔ Прясно мляко 200 мл.
✔ Брашно 1,5 чаши /чаша с вместимост 250мл/
✔ Бакпулвер 1 пакет /10 гр/
За "соса " :
✔ Прясно мляко 100 мл
✔ Захар 3 супени лъжици
✔ Течна сметана 200 мл.
✔  Какао 2 супени лъжици /пълни/
✔ Олио 3 супени лъжици
✔ Натурален шоколад 70-80 грама
Яйцата трябва да са на стайна температура ! Включете фурната на 175-180 градуса да загрее.
В купа счупете яйцата , добавете захарта, ванилията  и разбийте с миксер 6-7 минути докато сместа побелее и удвои обема си . Над купата пресейте какаото , налейте олиото и прясното мляко и разбийте за кратко около 1 минута .Аз ползвах студено мляко !
Над купата пресейте брашното и бакпулвера и разбъркайте първо  с шпатула , а после разбийте с миксер за 1-2 минути , докато добре се смесят продуктите . Сипете сместа в тава намазана с олио  и сложете във фурната . Тавата ми е с диаметър 20/30. Може да се ползва и малко по голяма тава .
Първите 20 минути не отваряйте фурната ! Докато блатът се пече , си пригответе " соса "
В касерола сложете продуктите последователно -прясно мляко, захар , течна сметана, какао ,олио/ без шоколада / и сложете на котлона на средна температура . Разбъркайте , докато захарта се разтопи и сместа се стопли  и дръпнете от котлона . Не трябва да завира !

Начупете шоколада и добавете при другите продукти и разбъркайте с телена бъркалка докато се разтопи . Сосът ви е готов . Вместо натурален шоколад , може да ползвате и млечен .Но гледайте да е качествен , защото не всички видове стават ! Да е качествен и евтин ;)




Моят блат се опече за 45 минути ! Времето за печене зависи от фурната ! Проверете с дървен шиш ! Не го препичайте ! Опеченият блат изкарайте от фурната и оставете леко да изстине .
Надупчете блата на места с дървен шиш за да може по добре да поеме соса и нарежете на еднакви парчета . Полейте със соса .  Оставете за 4-5 часа . Украсете по ваша фантазия - кокосови стъготини, смлени орехи, шам фъстък , плодове и други .
Като престои ставя по сочен /мокър/
Предлагам ви и една рецепта за ДУПЧЕН СЛАДКИШ С ВАНИЛОВ КРЕМ


Няма коментари: