сряда, 22 юли 2020 г.

ЧИЙЗКЕЙК С ДИНЯ



Динята е една от любимите  ни плодове.  А идеята за ЧИЙЗКЕЙК С ДИНЯ ми хрумна , когато имахме вече отрязана диня ,  а тя не изтрайва дълго . Колкото и да си хапвахме  7 килограмова диня е много за двама  . Реших да опитам и ми се получи сравнително добре , като за първи път :)
Необходими продукти :
✔ Бисквити " Петит бьор " 300 грама
✔ Краве масло 200 грама
✔ Яйца 3 броя
✔ Захар 10 супени лъжици с връх
✔ Крема сирене 300 грама
✔ Заквасена сметана 370 грама 20 %
✔ Ванилия 2 пакета по 3 грама
✔ Брашно 2 супени лъжици
✔ Сок от диня 500 мл.
✔ Захар 1-2 супени лъжици
✔ Лимонов сок 4-5 капки
✔ Шоколадови капки *
Продуктите трябва да са на стайна температура .Включете си фурната на 180 градуса да загрее
Минете бисквитите през кухненският робот , прехвърлете ги в купа , добавете краве масло което предварително сте разтопили . Разбъркайте ги добре . Пригответе си тава с ринг , която покрийте изцяло с хартия за печене .Тавата ми е с диаметър 26 см.
Изсипете бисквитената смес в тавата , разпределете равномерно , като притискате сместа и леко по стените издигнете борд .Сложете в хладилник да се стегне . През това време си пригответе сместа за чийзкейка .
В купа разбийте крем сиренето със захарта /10 супени лъжици / до гладкост .
Захарта , може да намалите или увеличите по ваш вкус ! Добавете яйцата и разбийте още 2-3 минути . Прибавете заквасената сметана и ванилиите и още едно разбиване до гладкост . Изсипете и брашното и разбъркайте с шпатула докато сместа го усвои . Изкарайте тавата с бисквитената основа от хладилника и изсипете сместа . Изтръскайте леко тавата и сложете в загрялата фурна да се пече . Времето за печене може при всеки да е различно 50-60 минути . При мен беше точно 1 час . По време на печене не отваряйте фурната !
Докато чийзкейка се пече си пригответе сладкото от диня .
Може да ползвате  готово сладко от бурканче !
Ползвах резен диня , като нарязах на парчета и минах през кухненският робот . Прецедете през ситна цедка за да отстраните семките . От полученият сок претеглете /измерете / 500 мл и изсипете в тиган с незалепващо покритие или тенджера . Добавете захар 1-2 супени лъжици / ако е много сладка динята може и без захар / изстискайте 4-5 капки лимонов сок и сложете на котлона  на средна температура . Разбърквайте от време на време с дървена лъжица .





Варете докато сока се посгъсти  и намали обема си . Аз варих около 40 минути .
След това вземете от котлона и оставете да изстине . Проверете чийзкейка . Трябва отгоре да е леко златисто до леко кафяво . Гледайте и да не се препече ! Когато е готов открехнете вратичката на фурната и оставете така около 20 минути . След като изстине напълно тогава разпределете равномерно сладкото от диня . Тук таме сложете шоколадови капки .Приберете в хладилник за няколко часа .Най добре за една нощ ! Украсете със свежа мента /по желание /
Грешката ми беше , че не изчаках да изстине напълно
и си отрязах едно парче ;)
Предлагам ви и една рецепта за ДУПЧЕН СЛАДКИШ С ВАНИЛОВ КРЕМ