Лятото често приготвям това ястие . Хем е лесно , хем е вкусно ! Едно от любимите ни ястия Тъкмо докато има патладжан , да се възползвам максимално от приготвянето му .
Необходими продукти :
✔ Патладжан 2 средно големи
✔ Лук 1 брой / средно голям/
✔ Чесън 5-6 скилидки
✔ Домат 1 брой средно голям или 100 грама от консерва
✔ Олио 50-60 мл.
✔ Червен пипер *
✔ Топла вода *
✔ Сол *
Измийте патладжаните , нарежете ги на полумесеци или на по едри кубчета , сложете
в голяма купа , поръсете със сол * и налейте вода колкото да ги покрие .
В подсолената вода да стоят около 1 час.Знаете , че това е начин за да се премахне
горчивият сок от патладжана ! Ако намерите от сортовете патладжан , които не горчат
-още по добре /тогава няма нужда да ги държите в подсолена вода / Пригответе си предварително заготовката . Почистете лука и чесъна , измийте и нарежете
лука на ситно, а чесъна на колелца . Домата настържете на едро ренде в купа. В тази
манджа някой път слагам домат , друг път -не .След , посоченото време прецедете
патладжана в гевгир , измийте добре от солта и подсушете с кухненска хартия .
Патладжанът , ако не е добре подсушен , ще поеме по вече мазнина ! В малка
тенджера загрейте олиото на средна температура .Сложете лука разбъркайте и
оставете за 1-2 минути да се позапържат .Добавете подсушеният патладжан ,
разбъркайте с дървена лъжица и позапържете за кратко . Добавете чесъна и
разбъркайте докато си пусне аромата . Следва червеният пипер/1 чаена лъжица -не пълна/ ,който запържвате и добавяте доматеният сок и сол* / аз сложих половин супена лъжица / Налейте топла вода , колкото да покрие зеленчуците . Оставете на тих огън с открехнат капак да покъкри докато напълно омекнат зеленчуците и ястието се посгъсти. Не бъркайте
прекалено много за да не се разкашка патладжана . Може да проверите с вилица !
Вижте и тази рецепта за КАРНЪЯРЪК
Опитайте как е на вкус и ако има нужда добавете още малко сол * Затворете капака и изключете котлона . По желание поднесете вашата ЛЯТНА МАНДЖА С ПАТЛАДЖАН , поръсен с магданоз .