петък, 4 октомври 2019 г.

КАРНЪЯРЪК/ KARNIYARIK



За това ястие просто нямам думи! Карнъярък е ястие от турската кухня! Буквално означава ЦЕПНАТ СТОМАХ! Отдавна не бях приготвяла, а мнооого обичаме! И вие, ако обожавате, а не сте приготвяли до сега ...ПОГЛЕДНЕТЕ КЪМ РЕЦЕПТАТА.
Необходими продукти :
✔ Патладжан 4 броя средно големи
✔ Олио или зехтин 3- 4 с.л.
✔ Телешка кайма 330 грама
✔ Зрял лук 1 брой
✔ Зелена чушка 1 брой
✔ Скилидки чесън 3-4 броя
✔ Доматен концентрат 1 с.л.
✔ Домат / голям/ 1 брой
✔ Червен пипер *
✔ Черен пипер *
✔ Сол *
По желание МАГДАНОЗ  *
За соса* :
✔ Доматен концентрат 1 ч.л.
✔ Вода 200 мл
✔ Скилидка чесън /по желание /
Още :
Олио за пържене  *
 вода и сол за патладжаните *
Зелена чушка и резени домат за украса *
Нямах голям избор за патладжани и моите бяха доста тумбести! Измийте патладжаните, изрежете дългата част на дръжките /ако има /, обелете на райета. С помощта на остър нож направете дълбок прорез на всеки патладжан! Сложете ги в дълбока купа с посолена вода, да пуснат горчивият си сок , за около 20-30 минути. След това ги подсушете добре!
Загрейте олио и ги опържете и от двете страни, докато поомекнат! Да, пърженото е вредно, но пък стават по вкусни! Прехвърлете изпържените патладжани в тава и се заемете с плънката.
В тиган загрейте 3-4 супени лъжици олио.Почистете, измийте лука и нарежете на дребно и сложете да се позапържи и разбъркайте.
Нарежете и зелената чушка на дребно и пуснете при лука, да поомекнат! Почистете 3-4 скилидки чесън /може и по малко да сложите / нарежете на тънки плочки и пуснете при другите зеленчуци. Добавете телешката кайма и бъркайте, до като стане на трохи. Поръсете с пресен магданоз, доматен концентрат 1 супена лъжица.
Измийте, обелете и нарежете домата на дребни кубчета и пуснете при другите продукти.
Овкусете с червен, черен пипер и сол на вкус / зависи и каймата дали е овкусена /Може, да овкусите с лют червен пипер, ако обичате и да поръсите с магданоз. Плънката е готова.
Патладжаните, които сте ги сложили в тава, с помощта на две лъжици  отворете добре прореза и ги напълнете с плънката. По желание украсете с домат и зелена чушка! Пригответе соса: в малка купа сложете 1 чаена лъжица доматен концентрат, налейте с 200 мл вода и разбъркайте / по желание може да добавите скилидка чесън нарязана на плочки /
На нас лично с чесън ни е по вкусно! Налейте соса* в тавата и пуснете да се пече в предварително загряла фурна на 180 градуса между 30- 40 минути! Поднася се топло ! За мен е голяма вкусотия !



Ако , ви допадат моите рецепти може да посетите страницата ми във Фейсбук :
" От кухнята на Биги " https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour

6 коментара:

Unknown каза...

Аз не ги пържа.Пека ги във фурната.Стават много вкусни.

Elena Dimitrova каза...

Биги,
страхотна рецепта за пълнени патладжани.Правят ги в Турция, но не знам оригиналната рецепта.Правят и едно сирене , което е като навито кълбо.Но как точно не знам.Твоите патладжани изглеждат страхотно.Аз ги пека направо във фурната.
Поздрави !

Birgul Ismailova каза...

Ели ,в оригиналната рецепта патладжаните се пържат /както съм направила аз/ Но ,който иска може да ги пече , за по лесно и здравословно !Но пак казвам, че пържени са по вкусни/има разлика във вкуса/ А за това сирене "като навито кълбо " не се сещам ! Ако ми пратиш на лични нещо, като клип или снимка / за сиренето / , много ще се радвам ! Заинтригува ме !

Elena Dimitrova каза...

Биги,
надявам се след две седмици да посетя Турция и ще ти изпратя снимка на сиренето от там.Тънка лента подобна на телиатели навита като кълбо.Това е явно някакво кашкавалено кълбо.
Поздрави !

Unknown каза...

Колко е просто и бързо а е много вкусно

Анонимен каза...

Пишете в гугъл рулца
от патлажан със сирене и я имате рецептата