четвъртък, 27 август 2020 г.

КАРТОФЕНА СУПА

 


Дори да е най обикновена супа всеки си има свой вкус и начин на приготвяне;) Днес ще ви предложа моят вариант на КАРТОФЕНА СУПА.Така си я обичаме и така си я приготвих! Рецепта за начинаещи! Опитайте и, ако ви хареса -много ще се радвам :) Да, има много зеленчуци в супата ,но това не означава, че е зеленчукова защото картофите преобладават.

Необходими продукти:

✔ Картофи около 500 грама

✔ Зрял лук 1 брой/средно голям /

✔ Морков 1 брой 

✔ Червена чушка 1 брой /средно голяма/

✔ Целина 1 резен 

✔ Чесън 2-3 скилидки

✔ Олио 3-4 супени лъжици

✔ Фиде*

✔ Вода 2-2.2 литра

✔ Черен пипер /млян/

✔ Сол *

✔ Жълтъци 2 броя/на стайна температура /

*Пилешки бульон на гранули 1 чаена лъжица /по желание /

В  тенджера сложете 1 чаена лъжица сол, 2 литра вода , 3-4 супени лъжици олио и сложете върху котлона , като  включите на най висока степен. Още  вода, може да налеете в последствие.

Докато водата заври има достатъчно време да се приготви заготовката. Почистете лука и нарежете на ситно, моркова и целината на малки кубчета  и пуснете във врялата вода.

Намалете котлона на средна степен /при мен е с 3 степени. Намалям на 2 /. Измийте, обелете и нарежете картофите също на малки кубчета, червената чушка на дребно, чесъна на шайби и пуснете при другите зеленчуци и разбъркайте.

Оставете с открехнат капак да покъкри докато зеленчуците омекнат напълно! Може да проверите с вилица. След това прибавете начупеното фиде /около 30 грама.Зависи, дали обичате с повече фиде или по малко.

Ние обичаме с по малко /разбъркайте и оставете  да набъбне. Добавете бульона, разбъркайте и ако има нужда добавете още малко сол и вода. Ако имате домашен пилешки бульон, още по добре.

Докато супата къкри, си пригответе застройката. В малка купа при жълтъците добавете щипка сол и разбийте с телена бъркалка. Понякога към този вид супи правя застройка с жълтъци/2 броя/ и кисело мляко /2-3 супени лъжици/, друг път само жълтъци и 3-4 капки лимонов сок.



Този път е само с жълтъци и също стана много вкусна. Гребнете с черпак в горещият бульон и сипете при жълтъците, като с едната ръка разбърквате. Добавете още едни, два черпака докато достигне температурата /темперира/на бульона.

Това се прави за да не се пресече. След това обратно сипете в тенджерата, като не спирате да разбърквате. Добавете черен пипер и изключете котлона. Ако обичате люто, може да добавите и люспи от лют червен пипер.

Аз преди поднасяне си слагам малко свеж магданоз /мъжът ми не обича/ Други подправки не обичам в супата! Допада, ли ви моят начин на приготвяне? Опитайте и споделете. 

Предлагам ви и една рецепта за  ЛЯТНА ЯХНИЯ от   ТУК




Няма коментари:

Публикуване на коментар