Предлагам този вид медени мъфини за тези, които искат да приготвят меденки, но това да се случи много бързо. Имах стар мед, който исках да оползотворя. Може би знаете, че медът е може би единственият хранителен продукт, който не се разваля и може да стои с години :) Да не говорим и колко е полезен... Много често сутрин на гладно вземам по една супена лъжица, а някой път си разтварям в една чаша с вода и няколко капки лимонов сок...
*Чаша с вместимост 100мл.
Необходими продукти:
✔ Мед 7 супени лъжици
✔ Яйца 2 броя
✔ Захар 1 чаша от 100 мл
✔ Горещо кафе еспресо 1 чаша или вода
✔ Краве масло /разтопено/ 1/2 чаша
✔ Олио 1/2 чаша
✔ Канела 1 кафяна лъжица
✔ Какао 3 супени лъжици
✔ Сода бикарбонат 1 чаена лъжица /равна/
✔ Оцет 1 чаена лъжица
✔ Брашно 3 чаши
Като начало си включете фурната да загрее, защото нещата се случват много бързо. В дълбока купа счупете яйцата /на стайна температура/ и разбийте за кратко до като станат на пяна. Без да спирате с разбиването, добавете захарта и разбийте докато сместа удвои обема си.
В чаша смесете разтопеното масло с олиото /общо една чаша/ и прибавете при разбитите яйца със захарта. Разтопеното масло не трябва да е много горещо. Добавете канела, горещото кафе ,меда и содата погасена с оцета и разбийте до еднородна смес.Тук искам да отбележа, че ако приготвяте тези мъфини за деца ,може да замените кафето с вода.
Пресейте брашното и какаото и добавете към сместа. Тук вече може да разбъркате сместа с шпатула,така че да няма бучки. Сместа не трябва да е нито много течна, нито прекалено гъста. Аз ползвах силиконова форма за мъфини за 6 броя. Мисля, че са малко по големи и дълбоки от класическите. Ако искате ,може да ги намажете с малко олио преди да сложите сместа.
А ако са от металните формички- задължително ги намажете с олио. Сипете от сместа във формичките, като разпределите по равно, като сместа трябва да е до 0,5 см под ръба. Аз експериментирах, като в едните сложих хартиени кошнички за мъфини, а другите директно във формите. Сложете във фурната да се пекат. Аз слагам най отдолу.
Първите 20 минути не отваряйте фурната. След двайстата минута, може да проверите с дървен шиш. При мен бяха готови за 30 минути. Тези, които бяха в хартиените кошнички бухнаха по малко, а другите по вече и приличаха на гъби:)
Моите се получиха общо 9 броя ,при вас може и да са повече. След, като са готови изкарайте от фурната и оставете така до пълното им изстиване. Ако се опитате да ги изкарате докато са още горещи има вероятност да се разпаднат на парчета. А отгоре не е нищо друго, а смес от мед и какао;) Стават меки и вкусни! Опитайте и споделете, дали ви допадат.
Предлагам ви и една рецепта за ЪСЛАК КЕК
Няма коментари:
Публикуване на коментар