сряда, 30 септември 2020 г.

ТУРШИЯ С МОРКОВИ И ЧУШКИ



Всеки си приготвя туршия със зеленчуци по свой вкус и предпочитания. Понеже тази година в градината на майка ми имаше доста моркови, сме приготвили буркани само с моркови и буркани смес- моркови и червени чушки! Приготвихме ги по следния начин...

*За един буркан с вместимост 680 грама/в предният етикет пишеше в грамаж, за това съм отбелязала така/
Необходими продукти:
✔ Моркови*
✔ Червени чушки*
✔ Чесън*
✔ Оцет до резката или 70 мл
✔ Черен пипер на зърна*
✔ Съцветия копър*
✔ Захар 1 супена лъжица
✔ Сол 1 супена лъжица/ непълна/
✔ Аспирин 1 брой
✔ Вода*
Още: буркани, винтови капачки/предварително измити/
Измийте добре зеленчуците и ги почистете. Морковите се минават с картофобелачка и се режат на горе долу еднакви по големина парчета, а по малките се оставят цели. Червените чушки също се режат на парчета, колкото една хапка.

Предварително си почистете чесъна, сложете в купичка в близост до вас да ви е под ръка. Предварително измитите и подсушени буркани се редят една до друга. В дъното на всеки буркан пуснете по една скилидка чесън, няколко зърна черен пипер, съцветие копър и посоченото количество оцет/до резката/

Напълнете буркана плътно с моркови или моркови и чушки, като между зеленчуците пускате по една скилидка чесън и черен пипер/може и най отгоре / След, като напълните добре бурканите със зеленчуци/до долния ръб/ най отгоре добавете още: захар, сол, по едно съцветие копър.

Счукайте аспирина на прах, сложете най отгоре и налейте вода до долният ръб/може и топла вода за да се разтвори по лесно/

За любителите на бамя, предлагам ТУРШИЯ ОТ БАМЯ/ без аспирин/ от ТУК

Сложете винтова капачка и стегнете добре! Разклатете бурканите и приберете на хладно място или мазе. Три дена подред трябва да се разклащат бурканите! Ако имате зелен домат, също може да сложите. Да, има аспирин но по 1 на буркан... Имайки в предвид,че някои ползват повече,мисля че това е добре... Казвам го за скептиците!

  








Няма коментари:

Публикуване на коментар