неделя, 25 април 2021 г.

СТУДЕНА СУПА С АРПА ФИДЕ

 





Ето, още едно предложение с арпа фиде. На някои, може да се стори малко странна тази супа, но е засищаща и идеална за жегите. За любители и за тези, които искат да пробват нещо различно.

*Чаша с вместимост 200 мл.

Необходими продукти: 1 чаша арпа фиде, 2 чаши вода +600- 700 мл., 1 кофичка от 500 грама гъсто кисело мляко 3,6 %, 2-3 супени лъжици олио или зехтин, 2-3 скилидки чесън, сол. По желание- сух джоджен за поръсване.

В малка тенджера налейте двете чаши с вода, добавете щипка сол и сложете на средна температура. Когато водата заври сипете една чаша арпа фиде и разбъркайте. Намалете котлона на най ниска температура и оставете да къкри докато поеме всичката вода.

Бъркайте периодично. Когато поеме всичката вода, дръпнете от котлона прехвърлете в гевгир и измийте добре със студена вода Оставете да се отцеди. В дълбока купа сипете киселото мляко, сол на вкус / 1 чаена лъжица/, разбъркайте да не останат бучки.

Налейте студена вода /600 мл./, като не спирате да бъркате. Добавете арпа фиде и отново разбъркайте. В малка касерола налейте  олиото и поставете на котлона на средна температура.

Пасирайте чесъна или нарежете на дребно и добавете към загрялото олио. Разбъркайте и когато се усети аромата на чесън, дръпнете от котлона. Много дълго не дръжте на котлона, защото чесънът ще загори и няма да е приятно!

Добавете чесъна към студената супа, разбъркайте и приберете в хладилник добре да изстине. Чесъна и олиото може да добавите и в сурово състояние. Вместо олио, може да ползвате зехтин.

За тези, които са пропуснали рецептата за АРПА ФИДЕ С ПИЛЕШКО, може да я видите ТУК

Преди поднасяне може да поръсите със сух или свеж джоджен или мента. Според вашия вкус, може да намалите или увеличите водата / зависи колко гъсто искате да бъде/.

Бъдете здрави, вярвайте в себе си и всичко ще се нареди:)











Няма коментари:

Публикуване на коментар