вторник, 20 април 2021 г.

АРПА ФИДЕ С ПИЛЕШКО

 





Това вкусно /за мен/ ястие не бях хапвала много отдавна. Добре, че ми се мярна от кулинарна група. Викам си " Ще си угодя. Само аз ще ям" мислейки, че моят мъж може би няма да опита. Да, ама- не! Ястието е готово...Тъкмо прехвърлих в по удобна тенджера и след малко какво да видя...Човекът взел една лъжица и директно от тенджерата. Яде, че чак ушите плющят ;) За похвалите няма да кажа! Вижте как го приготвих!

* Чаша с вместимост 200 мл.

Необходими продукти: 1-2 броя пилешки бутчета /зависи колко са големи/, 2 чаши арпа фиде, 1 месеста червена чушка, 1 зелена чушка, 1-2 скилидки чесън, 5 супени лъжици олио, 1 супена лъжица краве масло, 4 чаши от бульона, 1 кафяна лъжица черен пипер, сол*. 

Измийте арпа фидето и оставете в цедка да се отцеди. Тази стъпка не е задължителна, може и без да миете! Почистете бутчетата, с остър нож нарежете на две, измийте и сложете в тенджера.

Добавете малко сол / около 1/2 чаена лъжица/ и налейте вода един, два пръста над бутчетата и сложете на умерена до силна температура. От време на време отпенвайте образувалата се пяна.

След, като се сварят напълно, вземете с решетъчна лъжица и поставете в чиния. Изчакайте леко да изстинат и ги обезкостете като накъсате на късчета. Кожата не я ползвам, трябва ми само за бульона!

В тиган налейте олиото, добавете кравето масло и сложете на средна температура. Когато мазнината загрее сипете половината арпа фиде и разбъркайте. Бъркайте докато леко покафенее и тогава добавете другата половина.

Почистете, измийте и нарежете чушките на ленти, а чесъна на плочки и добавете към арпа фидето. Разбъркайте около 1 минута и добавете месото, сол / 1 чаена лъжица/ на вкус, налейте прецедения бульон /4 чаши/ разбъркайте и намалете котлона на най ниската температура.

Сложете капак и оставете да покъкри. Поглеждайте и бъркайте от време на време. Когато сместа поеме целият бульон, добавете черен пипер, разбъркайте и изключете котлона.

Предлагам ви и една рецепта за ПИДЕ С ПИЛЕШКО МЕСО от ТУК

Не забравяйте да опитате дали се е сварило добре! Покрийте тигана с кухненска хартия, отгоре поставете капак и оставете така да си "почине 15-20 минути. По желание, поръсете със свеж магданоз!

Вместо бутчета, може да ползвате пилешко филе, но няма да пусне хубав бульон! Е, най добре е с домашно, но не винаги намирам ;)

Бъдете здрави, вярвайте в себе си и ще намерите правилната посока :) Който, има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PSSION, от ТУК





Няма коментари: