понеделник, 19 април 2021 г.

ЛИМОН КЪРД

 





Да кажа, че е крем- не е! На вкус малко ми наподобява на нашият КИСЕЛ. Може да го ползвате, като крем за сладкиши, дребни сладки, да си намажете върху филия хляб или да добавите към топка сладолед... Дозата ми е малка, колкото за едно пюрено бурканче, но вие може да удвоите продуктите /ако желаете :)

Необходими продукти: 3 жълтъка / от по големи яйца*/, 80 грама кристална захар, сокът и кората от един лимон, 60 грама краве масло/ студено/.

Измийте много добре лимона, настържете жълтата част на кората, срежете на две и изстискайте сока. В огнеупорна  купа сложете захар, лимоновата кора и разбъркайте добре докато усетите наситения аромат на лимон.

Добавете жълтъците, лимоновия сок и разбъркайте за 2-3 минути с телена бъркалка. Върху котлона поставете малка тенджерка или касерола и налейте вода- два, три пръста.

Включете котлона и поставете купата с яйчената смес в тенджерата на водна баня, като долната част на купата не трябва да опира водата! Разбъркайте периодично.

Ако е нужно, на моменти намалете  котлона и после отново усилете на средна температура. Сместа се бърка докато почне да се сгъстява, или пробвайте с лъжица. Потопете лъжицата в сместа и прекарайте пръст върху лъжицата / снимка 2/.

Ако остава "пътечка" значи е готово / както когато правим домашно сладко/. Дръпнете от котлона. Изкарайте маслото от хладилника в последния момент и нарежете на малки кубчета.

Добавете към лимоновата смес малко, по малко като бъркате с лъжица / шпатула/. Прехвърлете масления "крем" в бурканче и оставете да изстине. След пълното изстиване, затворете с капак или стреч фолио и приберете в хладилник.

Предлагам ви и една рецепта за ДОМАШНА ЛИМОНАДА от ТУК

Не мога да ви кажа точно колко може да издържи, но е добре да се ползва до два, три дни. Може да го опитате и върху някой сладки :)

Бъдете здрави, вярвайте в себе си и ще намерите правилната посока :)








Няма коментари: