вторник, 14 септември 2021 г.

ЕЗМЕ ОТ ПЕЧЕН ПИПЕР



Не е лютеница, но е вкусно! За мен е решение, когато няма лютеница и ЕЗМЕ с печен пипер е лютеница :) Приготвяне за няма и 10 минути и подходящо за закуска със сиренце. След лютата АДЖИКА, сега да се насладим на вкусното ЕЗМЕ... Рецептата е подобна, но е в сладък вариант.

Езме / ezme/ буквален превод- смачкване!

Необходими продукти: около 1 килограм печени чушки, 1 супена лъжица доматен концентрат, 3 едри скилидки чесън, около 150 грама орехови ядки, 70 мл. зехтин, черен пипер млян, кимион*- по желание, сол на вкус.

Ако имате във фризер печен пипер или в буркан ще спестите време за печене! Във фризер ги съхранявам с люспите за да се запази възможно най дълго вкуса. Оставяте ги за само за 5 минути да се отпуснат /не повече/.

Така се белят и почистват по лесно. Но ако нямате, опечете и още горещи ги сложете в тенджера с капак да се задушат и да се обелят по лесно. И като се разнесе този любим аромат на печени чушки в цялата махала...

Почистете, отстранете семките, нарежете на едро / на две/ и поставете в кухненския робот. Добавете  почистените скилидки чесън, орехи, зехтин, доматен концентрат, кимион* /1 щипка с три пръста/, сол на вкус и ги смелете.

Сместа става като гъстотата на лютеница. Опитайте как е на вкус и ако има нужда добавете още малко сол и врътнете за още няколко секунди. Поднесете вашето ЕЗМЕ с бучка сирене и по желани със свеж магданоз.

А рецептата за АДЖИКА , може да видите от ТУК

Въпреки, че не обичам кимион, го добавих да пробвам, но определено обичам- БЕЗ! Ако и вие, не обичате кимион- НЕ ГО ДОБАВЯЙТЕ! Хапнете си и споделете, дали на истина ви харесва. Това е моят вариант на ЕЗМЕ и ако щете интерпретация го наречете! Това е. Бързо, лесно и вкусно!

Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

Може да ме следите във Фейсбук страницата ми от ТУК

Или да се присъедините към новата ни кулинарна група КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК











2 коментара:

  1. Прекрасна разядка Биги.Правила съм подобни разядки, но за първи път чувам това име.Записвам и този вариант с кимион.Сигурно може и като зимнина да се направи.Много вкусно и интересно предложение.Чудесно за този сезон и не само.
    Златна, ползотворна есен !

    ОтговорИзтриване
  2. Биги ,
    Направих разядката.Мноого вкусна.
    Благодарности !

    ОтговорИзтриване