сряда, 29 септември 2021 г.

ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА С КАРТОФИ НА ФУРНА

 





Една от любимите класики в къщи ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА С КАРТОФИ НА ФУРНА. Да, ама всеки си има своя рецепта и начин на приготвяне дори и за тях. Аз както винаги, приготвям по наш си вкус и предпочитания.

Приготвих малко количество за двама, колкото да стигне за едно ядене. Забелязала съм, че точно картофите на фурна и пилешките бутчета като останат за другия ден, дори да се претоплят не са същия вкус!

Пилешките бутчета ги купувам обезателно охладени! За замразените нямам думи, колко безвкусни стават, пускат много вода и се свиват... Кой знае колко са ги пълнили с....

Необходими продукти: 2 броя средно големи пилешки бутчета, около 1 килограм картофи, 4- 5 скилидки чесън, 2 супени лъжици кисело мляко, 1/2 супена лъжица чили сос/ от сладко-лютия/, 1/2 чаена лъжица къри, олио*, червен пипер*, черен пипер млян*, 200 мл. вода или домашен пилешки бульон, сол*.

Почистете бутчетата, подсушете и направете 2-3 не много дълбоки разреза върху кожата. Поставете ги в купа или тава. В купичка сипете 1/2 чаена лъжица сол , 1/2 чаена лъжица къри, 1/2 чаена лъжица червен пипер, 1/2 кафяна лъжица черен пипер и разбъркайте сухите съставки.

Към тях добавете 2 супени лъжици кисело мляко, 1 чаена лъжица чили сос, 2 супени лъжици олио и разбъркайте до еднородна смес, да няма бучки. Намажете бутчетата и от двете страни с маринатата, като гледате да има и между кожата и месото.

Добре е е да се покрие тавата със стреч фолио и да престоят в хладилник около 30- 40 минути. Но ако не разполагате с време, може и веднага да ги опечете. Включете си фурната на 200- 220 градуса да загрее.

Най вкусното месо е на по бавен огън, но нали все нямаме време с това забързано ежедневие... Но и така се получава пак вкусотия. През това време си пригответе картофите.

Измийте, обелете и ги нарежете на еднакви по големина парчета, изплакнете и поставете в тава, в която ще ги печете. Почистете чесъна, измийте и ако са много големи скилидките ги нарежете на 2 и поставете на места между картофите.

Понякога към тях добавям и моркови! В купичката в която сте ползвали маринатата сипете - 1 чаена лъжица /непълна сол, 1 кафяна лъжица черен пипер, 2-3 супени лъжици олио, вода или пилешки бульон, разбъркайте добре и полейте картофите.

Предлагам ви и една рецепта за мезе, разядка ХАЙДАРИ от ТУК

Наредете бутчетата върху картофите. Покрийте тавата с фолио и сложете във фурната да се пекат. След като омекнат картофите и бутчетата / при мен за 65 минути/, махнете фолиото и печете още малко до златиста коричка.

По желание- по време на печене може да намажете бутчетата с краве масло! Поднесете с любима салатка или просто така.

Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК





Няма коментари:

Публикуване на коментар