неделя, 28 ноември 2021 г.

ОВЕСЕНИ ПАЛАЧИНКИ






Рецептата я видях от Vesi Staikova и веднага си я запаметих. Ето, защо когато има снимка с рецепта ни е лесно да си я запишем и когато дойде време да го приготвим. Рецептата ме впечатли с това, че бяха по различни палачинки- с овесени ядки.

Вкусът също е по различен. За тези, които обичат да консумират овесени ядки и за тези, които си падат по по нестандартни палачинки и искат да пробват нещо по различно. В рецептата съм направила малки промени!

Необходими продукти: 130 грама овесени ядки или 1 пълна чаша от 200 мл., 2 броя яйца размер М, 250 мл. топло прясно мляко, 150 мл. топла вода, 40 грама краве масло /3-4 супени лъжици разтопено/, около 50-55 грама типово брашно / 3-4 пълни супени лъжици/ щипка сода бикарбонат, щедра щипка захар, щедра щипка сол.

Овесените ядки съм си ги смляла предварително в чопъра! Прехвърлете ги в купа, налейте затопленото прясно мляко, топлата вода, разбъркайте и оставете на страна за 10- 15 минути.

В друга купа счупете яйцата, добавете захарта, солта и разбийте за кратко с телена бъркалка. Добавете и разтопеното краве масло /може и олио/ което е топло, но не и горещо и отново разбъркайте.

Следват овесените ядки с течността и щипка сода. Типовото брашно добавете лъжица по лъжица тъй като , може да варира от 3 до 5 супени лъжици. Трябва да е малко по течно от консистенция на боза.

Поставете тигана върху котлона, капнете няколко капки олио и намажете добре така, че мазнината да се разпредели по целия тиган. Включете котлона на средна температура. 

Когато се загрее достатъчно, гребнете с черпак от сместа и  внимателно разлейте в тигана. Трябва да е равномерно и не много на дебело. Ще видите, че по краищата започва да изсъхва и леко да се надига.

Внимателно обърнете с шпатула. Тиганът ако е с не залепващо покритие и палачинката се е опекла добре, лесно ще се отлепи и няма да има проблем при обръщането! След като се опече и от двете страни изкарайте в чиния.

До като е още топло, може от горе да намажете с краве масло за да стои по меко. По същия начин опечете и останалите палачинки. Забравих да преброя колко броя излизат, но това зависи и колко големи палачинки ще направите!

Предлагам ви и една рецепта за ПИЦА С БЛАТ ОТ ТИКВИЧКИ от ТУК

Може би около 7-8 броя. Хапнахме си ги със сирене. Нямаше вкъщи течен шоколад, за това разтопих около 60 грама натурален шоколад, като добавих и 1 чаена лъжица олио, разбърках и с помощта на лъжица напръсках хаотично палачинките.

Рецептата на Vesi Staikova, може да видите от ТУК

Останете си със здраве и следвайте мечтите си :) Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК









Няма коментари:

Публикуване на коментар