събота, 27 ноември 2021 г.

НАДЕНИЦА АЛА БИГИ





По неволя трябваше да я взема наденицата и да я сготвя по някакъв начин. Който ме познава, вече знае че приготвям предимно лесни, бързи и с достъпни продукти домашна храна. Та, рецептите ми са за забързани домакини и начинаещи.

Наденицата я приготвих в тенджера, но може и на тиган. Но ако имате домашна наденица, много по добре или гледайте поне, що годе да става. Ами, добре скалъпих положението и се получи.

*За заглавието, не знаех точно как да ги нарека- "Наденица със зеленчуци", " Наденица с гъби и лук"... Ако има точно такава рецепта /наденица, лук, чесън, гъби, чушка...се извинявам, че съм сложила моето име в заглавието! 

Необходими продукти: 3-4 броя варена наденица*, 2- 3 средно големи глави зрял лук, 1 голяма скилидка чесън, 1 брой пипер /чушка/ шарена, 160 грама мариновани гъби от консерва, 60 мл. олио, 60 мл. бяло вино, 150 мл топла вода, червен пипер*, черен пипер млян*, чубрица*, щедра щипка сол.

В тенджера налейте олиото и поставете върху котлона на средна температура. Нарежете наденицата и внимателно пуснете в загрялото олио да се позапържи и от двете страни, като от време на време разбъркайте.

Почистете лука и чесъна, нарежете на полумесец и поставете в чиния. Когато наденицата леко си промени цвета, внимателно изкарайте в чиния. В същата мазнина пуснете лука и чесъна и разбъркайте.

Когато почнат леко да омекват добавете гъбите, които предварително сте прецедили от маринатата. Тук искам да отбележа, че ако ползвате пресни гъби ще е по ароматно и вкусно, но аз не разполагах в момента!

Накрая нарежете пипера /чушката/ на ленти и добавете при останалите продукти в тенджерата. Всички продукти са предварително почистени и измити! А  наденицата може само разрези да и направите и така да я опържите, за да ви е по лесно да я извадите със щипка и след това да си я нарежете.

Добавете сол, червен пипер, разбъркайте и върнете обратно наденицата в тенджерата. Налейте виното и водата и оставете да къкри. Ако нямате вино, може и само с топла вода! Оставете да къкри с открехнат или отворен капак.

Предлагам ви и една рецепта за САЛАТА ОТ ДОМАТИ КОНСЕРВА -ОТ БАБИНО ВРЕМЕ от ТУК

Когато течността започне да се изпарява, добавете на вкус черен пипер, ронена чубрица и разбъркайте. Готово е когато зеленчуците омекнат и не остане почти никаква течност! По ваше предпочитание, може да си го оставите малко по воднисто.

Поднесете с любима салатка. Останете си със здраве и следвайте мечтите си:)








Няма коментари:

Публикуване на коментар