неделя, 14 ноември 2021 г.

БЪРЗ ПЛОДОВ СЛАДКИШ





Този БЪРЗ СЛАДКИШ е от онези стари рецепти и по точно от стара книга в която няма само рецепти, а и полезни съвети за дома. От плодовете ползвах- дюли и ябълки, но вие може да ползвате каквито имате- дюли, ябълки, круши.

Сладкишът не съдържа яйца и мляко, но има краве масло! В оригиналната рецепта пише- пудра захар, но аз ползвах кристална захар за сместа, а пудра захар само за поръсване.

Сладкишът е подобен на КРАМБЪЛ, но не съвсем. По вкусен ми е! При мен общото количество на почистен плод е около 500 грама. По долу ще посоча точното количество, а вие си преценете от кой плод колко да добавите.

*Чаша с вместимост 250 мл. Ползвах малка тава с диаметър 20 х 20.

Необходими продукти: 220 грама почистени дюли, 280 грама почистени ябълки, 1 чаша захар, 1 чаша брашно, 1 чаша пшеничен грис, 1 пакет бакпулвер /10 грама/, 1 пакет ванилия, 1 чаена лъжица равна канела, 100 грама краве масло, пудра захар за поръсване.

Включете си фурната на 200 градуса, да загрее. Измийте, почистете и настържете плодовете на едро ренде, директно в купа. Добавете половината от захарта /1/2 чаша/ и разбъркайте.

Намажете тавата с краве масло, а останалото разтопете и оставете на страна леко да се охлади. Във втора купа сипете съставките - останалата захар / 1/2 чаша/, брашно, грис, бакпулвер, ванилия, канела.

Разбъркайте с лъжица, добре да се смесят сухите съставки. В тавата първо сложете пласт от сухата смес, така че да се покрие дъното. От горе се нахвърля рехаво пласт от плодовата смес и така се редуват.

Най отгоре трябва да е сухата смес. Върху сухата смес полейте от разтопеното масло и сложете във фурната да се пече. Сладкишът става бързо /забравих да засека точното време/. Ще забележите, че отгоре леко се надига- от бакпулвера е.

Предлагам ви и една рецепта за ДЕСЕРТ ОТ ДЮЛИ от ТУК

Когато покафенее е готов. Сладкишът е ронлив, но много вкусен. След 5-10 минути след като изкарате от фурната, поръсете с пудра захар. При мен по вече се усещаше вкусът на дюли. 

Тъкмо ще можете да оползотворите някой останал плод и ще имате вкусен сладкиш. Захарта, може да се намали малко. Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК












1 коментар: