понеделник, 20 декември 2021 г.

ПАТАТНИК- ИНТЕРПРЕТАЦИЯ




Точното значение какво е не знам, но ми звучи като "ПАТАТЕС" PATATES /картоф/. Моите уважения към автентичните рецепти, предавани от поколения на поколения, които са приготвяли нашите баби, но го приготвих по мой вкус!

Подчертавам по мой вкус, за да не се почне пак: "Ама, това не е...", " не се прави така...". Прочетете и после ме съдете ;) Без много да разтягам локуми, ви пиша моят начин за приготвяне на ПАТАТНИК, като съм комбинирала продукти, които мисля, че си паснаха много добре.

Не ползвах типичните продукти за пататник- лук, джоджен, нито чубрица! Ползвах тиган с незалепващо покритие, с диаметър 20 см. Може и в по голям тиган- двойна доза!

Необходими продукти: около 1 килограм картофи, 2 яйца, 100 мл. течна готварска сметана, 100 грама краве сирене, 100 грама кашкавал, 30 грама краве масло, 1 супена лъжица олио, 1 чаена лъжица непълна сол, 1 кафяна лъжица непълна черен пипер.

Измийте, обелете и настържете картофите на едро ренде, директно в купа. Отцедете от отделената течност, добавете солта, черния пипер и разбъркайте добре с лъжица.

В тиган налейте 1 супена лъжица олио и намажете добре по целия тиган и поставете на котлона на средна температура. Половината от картофите разпределете в дъното на тигана.

Когато тиганът загрее, намалете на по ниска температура! Поръсете пласта картофи със сирене, кашкавал на малки кубчета и студеното краве масло. В купа счупете яйцата, добавете щипка сол и разбийте с телена бъркалка докато се разпенят.

Прибавете течната сметана /вашата баба, може и да не е добавяла, но това е моя вкус;)/, разбъркайте до еднородна смес и налейте внимателно върху сместа в тигана. Отгоре покрийте добре с останалите картофи и леко притиснете.Покрийте тигана с капак.

За да се опече добре и от вътре, ПАТАТНИКА се пече на бавен огън и с капак! След 15- 20 минути, може да проверите. Върху тигана захлупвате по голям капак или дъска и внимателно обръщате.

Ако се е опекло добре до златисто- кафяво, леко преплъзнете пататник вътре в тигана, да се опече и от другата страна. Когато вече е в тигана, няма страшно ;), може да дооправите краищата с шпатула.

Захлупете отново с капака и оставете още около 20 минути да се опече и от другата страна. Едвам се сдържах да не добавя и малко магданоз в сместа, но от по старите ми публикации вече знаете, че мъжото не обича!

Предлагам ви и една рецепта за ТЕЛЕШКО С КАРТОФИ от ТУК

Препоръчително е да се яде топъл. А разреза да се направи когато изстине, защото иначе ще "цъфне" като моя разрез. Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК














1 коментар: