петък, 18 декември 2020 г.

ТЕЛЕШКО С КАРТОФИ

 


 

Вкусно и лесно ястие с домашно телешко месо. Както всички знаете, телешкото не е крехко като пилешкото и свинското месо и му трябва по дълго време на готвене. Но накрая, месото пак е като мозък и се топи в устата.

Необходими продукти:

✔ Телешко месо около 700 грама

✔ Картофи 4- 5 броя средно големи

✔ Морков 1 брой по голям или 2 по малки

✔ Резен целина *

✔ Зрял лук 1 глава

✔ Чесън 5-6 скилидки

✔ Олио около 80 мл.

✔ Брашно 1 чаена лъжица

✔ Дафинов лист 1 брой

✔ Червен пипер 1 супена лъжица непълна

✔ Черен пипер млян 1 кафена лъжица

✔ Топла вода около 650- 700 мл.

✔ Сол 1 чаена лъжица пълна или на вкус*

Почистете месото, нарежете на малки хапки, сложете в купа или тенджера, налейте студена вода, колкото да покрие месото и оставете да престои така около 30 минути. След това прехвърлете в гевгир, оставете да се отцеди и подсушете.

В тенджера, налейте олиото и сложете на котлона на висока температура. Когато олиото загрее/внимавайте да не прегори / сложете месото и намалете на средна степен. Разбъркайте периодично с дървена лъжица.

През това време си пригответе зеленчуците. Почистете, измийте и нарежете, лука на дребно, чесъна на колелца, целината на малки кубчета, а морковите по на едро. Когато водата от месото се изпари прибавете зеленчуците (без картофите) и разбъркайте.

На този етап, намалете на ниска температура и оставете да къкри. Не забравяйте да бъркате периодично, да не залепне и загори! На телешкото месо, му трябва време и бавен огън за да стане сочно и вкусно!

Проверявайте месото, като го опитвате на вкус. Когато е почти готово почистете, измийте и нарежете картофите на едро и прибавете към месото. Разбъркайте около минута и добавете брашното.

Не спирайте да бъркате, докато изчезне миризмата на брашно- около 1-2 минути. Следва червеният пипер, разбъркайте. Добавете дафиновия лист, сол и добавете топлата вода на два пъти, сложете открехнат капак и оставете да къкри до пълна готовност.

Накрая, отстранете дафиновият лист и поръсете с черен пипер. По желание, поръсете със свеж магданоз.

Предлагам ви и една рецепта за РАМАЗАН ПИДЕ от ТУК





Няма коментари: