неделя, 20 декември 2020 г.

ШИП- ШАК КУРАБИЙКИ

 








Предлагам ви едни малко по различни курабийки. Лесни курабийки, за които тестото може да омесите от предния ден и да ги опечете на другия ден. За празник, делник или за неочаквани гости. Нарекох ги така, защото са бързи курабийки...Месите, слагате във фризер и когато ви е нужно, ги печете. Ето, я и рецептата...

*Мерителна чаша 300 мл.

Необходими продукти: 2 броя яйца, 125 грама краве масло на стайна температура, 1 чаша пудра захар, 1 лимон /само кората/, 1 пакет ванилия/ по желание/, 2 чаши брашно, сушени плодове /по избор/ 3-4 кайсии, 3-4 сини сливи, стафиди около 30 грама, шоколадови капки 10-15 грама, какао*, стреч фолио, хартия за печене

Предварително си нарежете сушените плодове на малки кубчета/ без стафидите/, сложете в купа и залейте с топла вода колкото да ги покрие/ може и с коняк или ром/. Оставете ги така около 30 минути и след това прецедете и подсушете.

В купа сипете пресятото брашно и пудрата захар, разбъркайте и направете кладенче. Счупете яйцата / аз винаги ги чупя в купичка, едно по едно, за да не стане гаф/ , кравето масло нарязано на на малки кубчета,, ванилия и настърганата лимонова кора/ преди това, измийте лимона много добре!

Започнете да бъркате , като придърпвате по малко от брашното. Омесете меко, не лепнещо тесто. При всеки количеството брашно може да е малко по малко или по вече! Разделете тестото на две равни части.

Върху първото тесто добавете половината сушени плодове, оформете на руло и завийте със два, три пласта стреч фолио, като бонбон. Към второто тесто прибавете останалите сушени плодове, шоколадови капки, оформете на руло, оваляйте в какаото и завийте в стреч фоли, като стегнете краищата.

Сложете рулата във фризера за 40-45 минути да се стегнат. Може да ги оставите и за една нощ и на другият ден да ги опечете. Когато ще ги печете, включете фурната предварително на 190- 200 градуса да загрее.

Изкарайте рулата от фризера, отстранете фолиото и ги нарежете с остър нож на филийки с дебелина 1 см. Наредете ги в тава покрита с хартия за печене и ги печете до като хванат лека коричка и от двете страни.

Внимавайте да не ги препечете, защото ще станат твърди! Оставете ги да се охладят и приберете в метална кутия или в буркани. Поднесете с чаша ароматно, черно кафе или чай. Опитайте и споделете вашият опит и вкус:)

Предлагам ви и една рецепта за СОЛЕНКИ от ТУК





Няма коментари: