понеделник, 21 декември 2020 г.

ПАСТИ С БАНАН, ШОКОЛАД И ЯДКИ

 




За любителите на банан, шоколад и ядки. Представям ви ги 3 в 1. За направата на това сладко изкушение са ви нужни- платка, крем, ганаш. Имайте търпение да го приготвите и може да се изненадате...

Продукти за платката: 2 яйца, 110 грама захар, 1 чаша/ чаша с вместимост 100 мл/ топло прясно мляко, 1 чаша олио, 2 супени лъжици какао, 8 грама бакпулвер, брашно 120- 150 грама. За крема: 500 мл прясно мляко, 4 супени лъжици захар, 2 жълтъка, 3 супени лъжици натурално нишесте /или ванилия/, 2 супени лъжици брашно, 1 пакет/50 грама/ крем на прах за торти- ванилия . Ганаш: 200 грама натурален шоколад, 200 мл. течна сладкарска сметана, 1 супена лъжица краве масло. Още: банани*, ядки/по избор- лешници, орехи, фъстъци и други/ смлени, по на едро, бял шоколад 50 грама

Първо си пригответе крема за да има време да изстине. В касерола сипете нишестето, брашното, захарта, 2 жълтъка, прясното мляко, разбийте с телена бъркалка, да не останат бучки и сложете на котлона на средна температура.

Разбъркайте постоянно, да не загори! Когато кремът се посгъсти добавете ванилията/ако нишестето е ванилия не е нужно да добавяте/разбъркайте, вземете от котлона и оставете на страна за няколко минути. През това време си включете фурната на 180 градуса с горен и долен реотан, да загрее.

В купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте с миксер за 5-6 минути. Прибавете прясното мляко, олиото, пресятото брашно заедно с бакпулвера и какаото и разбийте на по бавни обороти до еднородна смес.

Сипете сместа в тава покрита с хартия за печене и сложете във фурната да се пече. Тавата ми е правоъгълна с диаметър 20х30. Не е нужно платката много да бухва! Крема загънете със стреч фолио, да не изсъхне и оставете да изстине.

Блатът не го печете дълго за да не стане сух! Пробвайте с дървен шиш, ако шишът излиза сух изкарайте от фурната и оставете няколко минути да изстине. Към изстиналия крем прибавете крем на прах и разбийте с миксер за няколко минути.

За тези пасти ползвах 7 банана, които бяха доста големи! За това може да са ви нужни и повече бройки! Обелете единия банан и поставете върху тесния край на блата и отрежете очертанията с остър нож.

Предлагам ви една рецепта за ЛЕСНИ СКАЛИЧКИ от ТУК







Получава се като една дълга паста. По този начин нарежете целият блат, като поставяте банана от горе/банана играе ролята на линийка/. След това тези дълги пасти нарежете точно по средата, така че да се получат 14 броя.

Всеки банан нарежете също по средата 7=14 броя. В пош напълнете крема и шприцовайте върху пастите. Върху всеки крем поставете плътно по едно парче банан и с помощта на нож изгладете крема по краищата.

Сложете в хладилник да се стегне до като си приготвите шоколада. В касерола налейте течната сметана и сложете на котлона да се затопли. Не трябва да завира! След , като се затопли вземете от котлона и прибавете начупения шоколад и краве масло.

Бъркайте докато стане еднородна, гладка сме. Оставете за 1-2 минути да се охлади. Наредете пастите върху решетка под която сте поставили тава, поднос. Залейте пастите с разтопения шоколад.

В удобна за вас чиния в близост до пастите сложете ядките. Най ми е вкусно с фъстъци! Внимателно с нож или шпатула, вземете една паста и я поставете върху ядките. Отстрани също поръсете с ядки, до нивото на банана и поставете в чиния или поднос.

По същи начин направете всички пасти. Разтопете бял шоколад и украсете. Приберете в хладилник до консумирането им. 

Предлагам ви и една рецепта за ШИП-ШАК КУРАБИЙКИ от ТУК

От останалия шоколад, може да приготвите ЛЕСНИ СКАЛИЧКИ, за които съм дала рецептата, по горе:)





Няма коментари: