вторник, 15 декември 2020 г.

САЛАТА С КУС- КУС

 


Тази салатка с кус- кус я приготвям зимата, но това не означава, че не може да се консумира всеки сезон. Нещо, като съкратен и по икономичен вариант на РУСКА САЛАТА. Поне за мен:) Приготвям я предимно по празници и рождени дни /нищо че има чесън/ Рецептата пак е от свекървата. Беше приготвила за един рождения ден. Опитах и много ми хареса!

Необходими продукти:

✔ Кус- кус 1 пакет от 400 грама или 500 грама

✔ Олио 3-4 супени лъжици

✔ Червен пипер 1 чаена лъжица

✔ Майонеза 200 грама

✔ Кисело мляко /гъсто/400 грама

✔ Чесън 2-3 скилидки

✔ Кисели краставички 4-5 броя

✔ Кренвирш или пушено месо около 200 грама

✔ Сол*

Кус- кусът се вари предварително. В тенджера се сипва малко сол, налива се вода, малко олио и се слага на котлона на висока температура. Когато водата заври, се сипва кус- кусът и се разбърква.

Варете по описание на опаковката, като гледате да не се превари! Когато е готов, сложете в гевгир и измийте добре под студено течаща вода, за да падне нишестето. Оставете да се отцеди и прехвърлете в купа.

Загрейте олиото, добавете червения пипер, разбъркайте за кратко и вземете от котлона. Налейте запръжката върху кус- куса и разбъркайте добре. Киселите краставички и пушеното месо, нарежете на малки кубчета и сложете при кус- куса.

Почистете чесъна, пресовайте и сложете в купа. Добавете киселото мляко, майонезата, сол на вкус и разбъркайте добре, да не останат бучки! Сипете млечната смес при кус- куса и разбъркайте.

 Аз си приготвям в къщи, майонезата. За нея, рецептата може да погледнете от ТУК

Загънете  със стреч фолио и сложете в хладилник за няколко часа. В тази салатка, може и да не ползвате чесън, ако не обичате, но няма да е същият вкус! Също така, може да се ползва чесън на прах или майонеза с чесън! 

Към салатката , може да добавите и други продукти, като- млечна царевица, грах...Опитайте и споделете.

Предлагам ви и една рецепта за КУС- КУС ПИЛАФ от ТУК



 



Няма коментари: