неделя, 13 декември 2020 г.

ЗАКУСКА- АСОРТИ







От време на време приготвям и тази закуска АСОРТИ. Този път е за из път на мъжото, нали обичам да си го глезя♡ В закусвалнята, която работех, продавах подобна закуска... Не е нещо сложно, но ви уверявам, че е вкусно:) Точната рецепта е от моята кума, а пропорциите са мои. Меко, тестено изделие, сочно от вътре, а отгоре поръсено с кашкавал...

Продукти за тестото:

✔ Брашно около 700 грама

✔ Суха мая 1 пакет от 7 грама

✔ Захар 1 чаена лъжица

✔ Хладка вода 350 мл.

✔ Олио 3 супени лъжици

✔ Сол 1 чаена лъжица с връх

Плънка:

✔ Лютеница или доматено пюре*

✔ Кисели краставички 3-4 броя/ зависи колко са големи/

✔ Кренвирш или пушено месо около 150 грама

За намазване- 1 яйце с 3-4 капки олио

За поръсване: кашкавал около 150 грама

Едно от важните неща за тестените изделия е да са в топло помещение! Пресейте си предварително брашното и направете кладенче. В кладенчето сипете маята, захарта и около 100 мл от хладката вода.

Започнете да бъркате с лъжица, като прибавяте по малко от брашното, докато се образува кашичка. Ще видите, че веднага почват да се появяват мехурчета. Вместо суха мая, може да ползвате половин кубче мая!

Но тогава ще ви трябват няколко минути, докато се активира маята. Добавете олиото, останалото количество вода, сол и продължете да бъркате с лъжица до като почне да се сгъстява тестото. Започнете да месите, като добавяте постепенно от брашното. При всеки, количеството брашно може да е различно!

Трябва да се получи меко, не лепнещо тесто! Оформете на топка, сложете в купа и загънете със стреч фолио и чиста кърпа и оставете на топло докато удвои обема си. При мен беше готово за 40 минути!

До като тестото си почива, си пригответе плънката. Краставичките се прецеждат много добре и се режат на малки кубета и се слагат в чиния. Кренвирша или пушеното месо, също се нарязва на кубчета и се смесват с краставичките.

Предлагам ви и една рецепта за ТАЛИАТЕЛИ С ПУШЕНО ПИЛЕШКО МЕСО, ГЪБИ И СМЕТАНА от ТУК



Когато тестото е готово, се доумесва за да се изкара въздухът и се разделя на еднакви по големина топки. Моите са 8, малко по малки от портокал:) Вземете една топка тесто и леко я разточете на не много тънко, като движите точилката, нагоре -на долу. 

Намажете с лютеница или доматено пюре. Една супена лъжица непълна, лютеница за едното разточено тесто. Ако е прекалено много ще излезе от тестото, а ако е много малко, може да стане сухо!

На единият край, поставете от плънката/ кисели краставички и пушено месо/ и завийте на руло и оформете. Поставете готовите мини рула в тава покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго.

Другите топки тесто пригответе по същият начин. Докато се разточва едното тесто, другите трябва да са покрити с кърпа, за да не изсъхнат! След, като приключите с всичките топки тесто, следва още едно втасване!

Но аз не съм ги чакала да втасат и след малко ще ви кажа , защо:) В малка шола, счупете яйцето, добавете малко олио и разбийте с вилица. С помощта на четка намажете рулата и поръсете с настъргания кашкавал.

Сложете тавата в студена фурна и тогава я включете на 180 градуса с горен и долен реотан. Така тестото по бързо ще втаса и в същото време ще се опече. Следете ги! Трябва да са златисти и от двете страни.

Опитайте и се насладете на приготвената от вас закуска АСОРТИ :)












Няма коментари: