петък, 4 декември 2020 г.

БЪРЗИ ГЬОЗЛЕМИ







Хлябът в къщи свърши, а бяха ми останали няколко кори за баница. Топли, бързи и вкусни гьозлеми е закуската днес. Класическата плънка е със сирене, но може да ползвате и други продукти. Също така е от значение и какви кори ползвате...

Необходими продукти:

✔ Кори за баница* по възможност от по дебелите /" Одрински кори"

✔ Олио*

Плънка по избор: сирене, магданоз, кашкавал...

Аз ползвах " Одрински кори и няколко обикновени бяха ми останали. Но ви препоръчвам да ползвате Одрински или друг вид, от по дебелите и печени кори. С по дебелите кори, няма да ви се разпадне плънката и е по вкусно!

За плънка ползвах сирене, магданоз и малко кашкавал, но вие може да ползвате и други продукти. Например: кайма, резени домат, спанак, течен шоколад... Ползвах на всяко гьозлеме по една дебела кора, но ако ползвате от тънките ползвайте по 2 кори.

Вземете една кора и я напръскайте с олио/може и смес от олио и разтопено краве масло/. Точно по средата на кората поставете от плънката, прегънете от двете широки страни на вътре, напръскайте с олио, прегънете и двете по тесни страни също на вътре и отново намажете с олио от към прегънатата страна.

Сложете тигана на висока температура. Когато загрее, сложете първото гьозлеме от към прегънатата страна, намазана с олио. Намалете котлона на средна температура. Опечете на сух тиган и от двете страни равномерно и изкарайте в чиния.

Пригответе корите посредствено преди печене за да не изсъхнат. Поднесете топли, топли с чаша айран или чай.

Предлагам ви и една рецепта за ПИДЕ С ПИЛЕШКО МЕСО от ТУК










 


Няма коментари: