вторник, 1 декември 2020 г.

ШОКОЛАДОВИ ШИШАРКИ



Като начало преди празниците, които наближават ви предлагам един много лесен и вкусен сладкиш. Сладкиш, който ми напомня на коледната елха, камина, канела и уют. Трепетното очакване на нещо хубаво, вълнуващо и незабравимо.

Необходими продукти:

✔ Бисквити "Петит бьор" /Petit Beurre/ 100 грама

✔ Шоколад за готвене или натурален, млечен шоколад 100 грама

✔ Течна сладкарска сметана 100 мл.

✔ Краве масло 25- 30 грама

✔ Кафе еспресо 30-40 мл.

✔ Смлени орехи 50-60 грама

✔ Конфитюр по избор 1-2 супени лъжици

✔ Канела 1 кафена лъжица

✔ Какао 1 супена лъжица

Още: Зърнени мидички с какаов вкус, пудра захар

Смелете бисквитите в кухненския робот или просто ги начупете на ситно и прехвърлете в купа. Разтопете шоколада заедно с кравето малко на водна баня. Вземете от котлона и добавете течната сметана, като не спирате да бъркате.

Трябва да се получи гладка и лъскава смес. Сипете върху натрошените бисквити. Добавете смлените орехи, кафе еспресо, конфитюр, канела, какао и разбъркайте много добре с лъжица.

Сместа трябва да е леко мокра, но не и течна! Ако ви се струва течна сместа, добавете още малко натрошени бисквити! Оставете за 5-10 минути леко да се стегне и след това оформете на конуси. 

Наредете ги в подходяща чиния или поднос. На всеки конус боднете на места от какаовите мидички и поръсете с пудра захар. Приберете в хладилник за около 1 час или до консумирането. 

При мен се получиха 5 шоколадови шишарки. Може да увеличите количеството продукти. Хапнете си сладко сладко. Весели празници!

Предлагам ви и една рецепта за БУТЕРКИ С ТЕЧЕН ШОКОЛАД/ КАТ- КАТ ТАТ/ от ТУК 






Няма коментари: