събота, 28 ноември 2020 г.

БАНИЦА СЪС СПАНАК И СИРЕНЕ









Рецептата е на Сашето/ Sashka Dimitrova/ един много добър кулинар и страхотен човек. Саше, много ти благодаря:) Рецептата е сполучлива, а баницата- много вкусна и сочна. За любителите на спанака! Вижте как я приготвих...

Необходими продукти:

✔ Фини кори за баница 400 грама

✔ Спанак 200 грама

✔ Сирене 300 грама

✔ Яйца 4 броя

✔ Кисело мляко 250 грама

✔ Щипка бакпулвер

✔ Олио 50 мл.+ за намазване на корите

✔ Краве масло 30 грама

✔ Щипка сол

Включете си предварително фурната на 200 градуса. Продуктите да са на стайна температура!Почистете, измийте спанака и оставете в гевгир да се отцеди. В купа счупете яйцата, добавете щипка сол и разбийте с телена бъркалка.

Към яйцата добавете 50 милилитра олио, киселото мляко, което предварително сте разбъркали с щипка бакпулвер и разбъркайте добре! Вземете една кора и я намажете с олио, отгоре поставете втора кора, напръскайте с яйчената смес, поръсете със сирене и спанак.

Спанака само се накъсва, суров! От към тясната страна навийте на руло, а после на охлюв и поставете по средата на тава намазана с мазнина или покрита с хартия за печене.

Процедирайте с всичките кори по същият начин. Наредете от вътре на вън, като овивате върху всяка следваща кора. Навиват се по две кори, шест рула, общо дванайсе.

Върху витата баница намажете от останала смес и парченца от маслото. Сложете да се пече. Първите 20 минути не отваряйте фурната! След 20-та минута намалете температурата на 180 градуса.

Предлагам ви и една рецепта за постен десерт- АШУРЕ от ТУК

Ако от горе се опекло до златисто, може да покриете с фолио, да не загори! Гледайте добре да се опече и от двете страни! Моята беше готова за 45 минути. Приготвя се бързо и лесно!