ИШИ АШЪ, буквален превод- КИСЕЛА МАНДЖА. Макар да не е манджа, баба ми така наричаше този десерт. Десерт с малко продукти, полезен и подходящ за пости. Нещо между КИСЕЛ и АШУРЕ.
Десертът, както от жито, така и може да се приготви и с булгур! Колко хора питах за този десерт, но никой не е чувал. Баба Емиш , приготвяше предимно зимата. Ползва се предимно от компот с кисел плод- джанки /сливи/, вишни.
Компотът може да се замени и със сироп от вишни! В памет на моята баба, не променям името на десерта!
*Чаша с вместимост 250 мл.
Необходими продукти: 1 чаша бяло жито или булгур, 3 1/2 чаши вода, 1 буркан кисел компот / сливи, вишни/, 2 супени лъжици захар, 1 пълна лъжица брашно.
Измийте житото /булгура/ много добре, отцедете и поставете в тенджера, залейте с посоченото количество вода и поставете върху котлона на средна температура. Когато заври намалете на по ниска степен и оставете да къкри.
Бъркайте периодично. Житото /булгурът/ трябва да поеме всичката вода и да се разпука. Ако е нужно добавете още малко вода! Когато е готово дръпнете от котлона. Отворете буркан от компот / от 800 мл./ и излейте сока в малка тенджера, като минете през цедка.
Слагам цедката директно в тенджерата и наливам течността, така плодът остава в цедката. Поставете върху котлона тенджерата със сока. В малка шола сипете брашното , към което добавете 4-5 супени лъжици от сока и разбъркайте докато стане на каша и няма бучки.
Към сока добавете 2 супени лъжици захар / на вкус и почистения от костилките плод, разбъркайте и оставете да покъкри 5 минути. Захарта се добавя по ваш вкус и зависи компотът колко е сладък!
Излейте врелия сок върху житото и върнете отново на котлона. Оставете да поври 1-2 минути и налейте на тънка струя кашичката от брашно. Бъркайте периодично на ниска температура. Десертът е готов когато достигне желаната гъстота.
Аз го оставям малко воднисто, защото като изстине се сгъстява още! Изсипете в купички или чашки и оставете да изстине. След пълното изстиване приберете в хладилник.
Предлагам ви и рецептата за АШУРЕ, която може да видите от ТУК
Този път приготвих от сливи, но другият път ще направя с компот от вишни или дренки. Това което ме радва толкова много е че успях да приготвя автентичния десерт на баба и ви го представям в този вид от моите спомени♡
Останете си със здраве и следвайте мечтите си :) Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARI PASSION от ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар