*Чаша с вместимост 200 мл.
Необходими продукти: 4 броя яйца, 1 кофичка от 500 грама кисело мляко, 1/2 чаша олио, 1 чаена лъжица с връх сода бикарбонат, 2 ванилии по 3 грама, 2 чаши брашно. За сиропа: 2,5 чаши захар, 3 чаши вода. По желание- смлени орехи за поръсване.
Сиропа си го приготвям предварително за да има време да изстине /може да се приготви и от предния ден/. В тенджера сипете захарта и водата и поставете на средна температура върху котлона.
Бъркайте докато захарта се разтопи. След завирането, сиропът се вари 10 минути и се отдръпва от котлона и се оставя да изстине. Продуктите за "блата" трябва да са на стайна температура.
Тъй, като баба ми не държеше яйцата в хладилник / в по хладно помещение/ и киселото мляко също, започваше веднага да забърква сместа. Включете си фурната на 180 градуса да загрее.
В дълбока купа счупете яйцата и разбийте с телена бъркалка до като станат на пяна. Добавете киселото мляко, олиото и отново разбъркайте. Пресейте брашното, содата, ванилиите и сипете в купата при другите продукти.
Разбъркайте до гладка смес, да не останат бучки. Сместа не трябва да е нито много рядка, нито прекалено гъста! Намажете малка тава с олио и изсипете сместа. Тава с диаметър 25-26 см.
Поставете в добре загряла фурна, да се пече. При мен беше готово за 40 минути / зависи от фурната/. Първите 20 минути не отваряйте фурната! Печете докато се зачерви и от двете страни или до суха клечка.
Опеченият сладкиш оставете за 7-8 минути да си "почине". След това нарежете на желаната от вас форма- квадрат, ромбоид... Сиропирайте топлия блат със студен сироп. Оставете за 3-4 часа добре да поеме сиропа.
В сместа за блата не се добавя захар! Преди поднасяне поръсете със смлени орехи /по желание/ или шам фъстък, топка сладолед, каймак. Баба Лютфие по професия не беше готвачка, но каквото приготвяше- беше незабравимо и уникално вкусно♡
Който има интерес, може да посети и кулинарната ми страница във Фейсбук от ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар