сряда, 8 юни 2022 г.

КЮФТЕТА ОТ ЗЕЛЕН БОБ










Който не обича зелен боб, може да опита тези "кюфтета". Имам няколко консерви от зелен боб, които трябва да оползотворя. У нас много не се тачи и за това ги приготвих по този начин.
Майка ми, така оползотворява зеления боб, реших и аз да пробвам.

Необходими продукти : 360 грама изцеден зелен боб от консерва /буркан от 680 грама, 1 яйца размер L, 3 пълни супени лъжици кисело мляко, 1 стрък зелен лук, 1 стрък пресен чесън, 1 стрък свеж копър, 3 пълни супени лъжици брашно, щипка сода бикарбонат, 1/2 кафена лъжица къри, 1/2 кафена лъжица сол, олио за пържене.

Изсипете съдържанието от буркана, директно в гевгир и оставете около 10 минути да се отцеди. Не съм нарязала зеления боб, защото си беше нарязан / с големина между 2-3 см/, а не ми се щеше да стане на каша!

Отцедения зелен боб прехвърлете в купа. Измийте, почистете и накълцайте- пука, чесъна, копъра и ги сложете при зеления боб. Към тези зеленчуци добавете- 1 яйца, 3 пълни супени лъжици кисело мляко, щипка сода бикарбонат, къри, сол и разбъркайте.

Сместа не трябва да е прекалено течна за да не се разлива, по време на пържене! В тиган налейте олио, колкото да се покрие дъното на съда и поставете на средна температура.

С лъжица, гребнете от сместа и внимателно пуснете в загрялото олио и оформете. Може да си помогнете и с втора лъжица. Когато краищата леко си променят цвета, обърнете с шпатула.

Може да ви се струва, пипкаво, но стават много бързо! Готовите "кюфтета" изкарайте в чиния покрита с кухненска хартия. Поднесох с любим сос от: кисело мляко, чесън, свеж копър и сол.

Ако ползвате пресен зелен боб, сварете го предварително, оставете да изстине напълно и тогава пригответе "кюфтетата"

Предлагам ви и една рецепта за "Бурания от зелен боб" от ТУК
Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION , от ТУК














Няма коментари:

Публикуване на коментар