Майка ми, така оползотворява зеления боб, реших и аз да пробвам.
Необходими продукти : 360 грама изцеден зелен боб от консерва /буркан от 680 грама, 1 яйца размер L, 3 пълни супени лъжици кисело мляко, 1 стрък зелен лук, 1 стрък пресен чесън, 1 стрък свеж копър, 3 пълни супени лъжици брашно, щипка сода бикарбонат, 1/2 кафена лъжица къри, 1/2 кафена лъжица сол, олио за пържене.
Изсипете съдържанието от буркана, директно в гевгир и оставете около 10 минути да се отцеди. Не съм нарязала зеления боб, защото си беше нарязан / с големина между 2-3 см/, а не ми се щеше да стане на каша!
Отцедения зелен боб прехвърлете в купа. Измийте, почистете и накълцайте- пука, чесъна, копъра и ги сложете при зеления боб. Към тези зеленчуци добавете- 1 яйца, 3 пълни супени лъжици кисело мляко, щипка сода бикарбонат, къри, сол и разбъркайте.
Сместа не трябва да е прекалено течна за да не се разлива, по време на пържене! В тиган налейте олио, колкото да се покрие дъното на съда и поставете на средна температура.
С лъжица, гребнете от сместа и внимателно пуснете в загрялото олио и оформете. Може да си помогнете и с втора лъжица. Когато краищата леко си променят цвета, обърнете с шпатула.
Може да ви се струва, пипкаво, но стават много бързо! Готовите "кюфтета" изкарайте в чиния покрита с кухненска хартия. Поднесох с любим сос от: кисело мляко, чесън, свеж копър и сол.
Ако ползвате пресен зелен боб, сварете го предварително, оставете да изстине напълно и тогава пригответе "кюфтетата"
Предлагам ви и една рецепта за "Бурания от зелен боб" от ТУК
Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION , от ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар