събота, 17 август 2024 г.

МЪРЗЕЛИВ ЛАХМАДЖУН

 



Начинът на приготвяне научих от една колежка. Макар да не е баш оригинален вариант, се приготвя по-бързо, лесно и също така е много вкусно! За първи път приготвих на майсторите , които много харесаха и влезе в графата ни- любими.

Едно от важните неща за приготвянето на тази вкусотия е качеството на каймата. В оригинал е с телешка кайма, но аз приготвям със смесена, като каймата ми я смилат на място. Ако не сте пробвали, горещо препоръчвам.

Необходими продукти: 1 пакет тортила /8 броя, малки/, 300 грама кайма*, 1 глава зрял лук, по 1 брой зелена и червена пиперка /сурови/, сол* на вкус /зависи и дали е посолена каймата предварително/, 1 непълна супена лъжица доматен концентрат

Почистете, измийте, нарежете зеленчуците на едро, поставете в чопър и смелете. Добавете каймата на части, ако има нужда малко сол*, доматен концентрат и отново смелете до еднородна смес.

Консистенцията е близо до консистенция на пюре. Включете фурната на 200 градуса, на горен реотан, да загрее. Върху кухненския плот /маса/ наредете тортилите и всяка една намажете със сместа равномерно и не прекалено на дебело.

В тава покрита с хартия за печене поставете първата тортила и сложете в загрялата фурна на средното ниво на скарата. Ползвам тавата на фурната и ги пека един по един. Ако има място в тавата, може и по два броя да печете.

Опичат се много бързо, за около 1-2 минути. Гледайте да не ги прегорите! Изкарайте готовия Лахмаджун върху чиния и покрийте с капак за няколко минути за да се задуши и омекне! Поставете следващия и процедирайте по същия начин, до като свършат.

Върху готовите, може да наредите по желание- тънки резени пресни краставички /кисели краставички/, домат, зелена салата, сос по избор и други. Прегънете от двете страни и е готово за ядене.

Предлагам ви и една рецепта за ЧЕСНОВА РАЗЯДКА, от ТУК

За преглъщане, може да поднесете с чаша айран, кока-кола или таратор. Няма месене на тесто, чакане, дълго отнемане на време. Ако ви допада начинът на приготвяне, може да пробвате и да споделите мнение. Мързелив Лахмаджун или просто- тортила с кайма. Подходящо за закуска, обяд или вечеря.










неделя, 12 май 2024 г.

ГОФРЕТИ С КИСЕЛО МЛЯКО






 Днес, закуската ни беше ГОФРЕТИ С КИСЕЛО МЛЯКО. Гофрети в солен вариант. Моля, тези които ще приготвят гофрети за първи път да прочетат инструкциите на гофретника си!

Много често попадам на постове, че гофретите им не се получават и за това реших да публикувам моите и да насърча хората, които са се отказали да ги приготвят и много обичат ГОФРЕТИ!

Необходими продукти: 3 броя яйца размер М, 300 грама гъсто кисело мляко, 1 кафена лъжица захар, 1 кафена лъжица сол, 1 кафена лъжица сода бикарбонат, 5 супени лъжици олио, 160 грама обикновено пшенично брашно.

Яйцата и киселото мляко да са на стайна температура! В купа счупете яйцата, добавете захарта, солта и разбийте с телена бъркалка на пяна. Прибавете киселото мляко, 1 кафена лъжица сода бикарбонат, 5 супени лъжици олио и разбъркайте да шупне.

Следва пресятото брашно и се разбърква до гладка, еднородна смес. Сместа ми е в консистенция боза. Намажете формичките на гофретника /горната и долната част/ с олио, затворете и оставете да загрее. С помощта на черпак поставям във формата, когато угасне зелената лампичка /по инструкции от книжката/.

Черпакът ми не е препълнен! Притискам леко и оставям да се пече. Пека на МАХ за около 5 минути. Времето за печене зависи на каква степен сте поставили селектора и колко препечено предпочитате да бъде.

"Твърде бързото отваряне ще доведе до недоброто изпичане на гофретите и ще попречи да ги отстраните лесно"   Поднасям със сирене, пушено месо, маслини, краставички иии сос от чили и домашно сладко от ягоди.

Люто не обичаме, но комбинацията от люто- сладко+ солено, много ни допадна /чили сос със сладко от ягоди и сирене/ За преглъщане- портокалов сок. Ако решите да ги приготвите и ви харесат, да знаете че ще последват още вариации с ГОФРЕТИ!

След работа с уреда изключвам от контакта и оставям отворен гофретника. След пълното изстиване минавам с влажна /топла вода/ гъба за чиниии и капка препарат за съдове. Втори път минавам само с влажна гъба и избърсвам с чиста, суха кърпа или кухненска хартия.

Предлагам ви и една рецепта за КАТМИ, която може да видите от ТУК

При правилното ползване на уреда, почти няма да има остатъци от тесто /при мен нямаше/ и ще ви е по лесно да го почистите! Ако има полепнали остатъци, може първо да минете с четка или да капнете малко олио, да оставите за 5 минути и след това да избършете с кухненска хартия

Благодаря ви за отделеното време и интерес. Бъдете здрави, добри и следвайте мечтите си :)













понеделник, 6 май 2024 г.

КИФЛИ С ПЛЪНКА ОТ ЗЕЛЕН ЛУК И ВАРЕНИ ЯЙЦА

 








Рецептата е адаптирана от "Пирожки със зелен лук и варени яйца" на Алла Гоцева. Тестото е сполучливо и много лесно за работа, като може да се използват и други плънки.

Пухкаво тесто и ароматна плънка- хареса ни. Благодаря ти мила, Алла!

Необходими продукти за тестото: 5 грама суха мая, 1 равна супена лъжица захар, 100 мл. топло прясно мляко, 30 грама краве масло, 1 супена лъжица олио, 3 супени лъжици кисело мляко (около 65 грама), 2 яйца ( 1 жълтък се заделя за намазване), около 450* грама брашно, 1/2 чаена лъжица сол.

За плънката: 4-5 стръка зелен лук /, 4-5 броя сварени яйца, около 50 мл. олио, 1 кафена лъжица сол, млян черен пипер*

В купа сипете затопленото мляко с разтопеното краве масло /не трябва да са горещи/, 5 грама суха мая, 1 супена лъжица захар и разбъркайте докато се разтопи. Добавете 3 супени лъжици кисело мляко, 1 супена лъжица олио, 1 разбито яйце и 1 белтък, и започнете да добавяте малко по малко пресятото брашно.

Маята не се чака да се активира! Добавете сол и започнете да месите. Трябва да се получи меко, нелепнещо тесто. При всеки количеството брашно, може да е различно! Съберете на топка, поставете в купа и покрийте с найлонов плик и кърпа, и оставете да втаса около 45 минути.

През това време си пригответе плънката. Почистете, измийте и накълцайте зеления лук и варените яйца. В касерола налейте около 50 милилитра олио и поставете на средна температура. Когато мазнината загрее добавете продуктите- зелен лук, варени яйца, сол*, черен пипер и разбъркайте около 1-2 минути и дръпнете от котлона.

Сега, някои ще кажат, че тази плънка може да се сложи и без да мине през огъня! Да, може, но вкусът няма да е точно същият! Втасалото тесто доомесете с още малко брашно, ако има нужда. Късайте парчета и оформете на топки еднакви по големина. 

Всяка топка разточете с дебелина около 5-6 мм., поставете около 1 супена лъжица от изстиналата плънка, прегънете от ляво и дясно леко на вътре, като леко притискате , навийте на руло /по долу съм показала в снимка/. Наредете ги в тава покрита с хартия за печене, покрийте с кърпа и оставете за 15- 20 минути да втасат.

Предлагам ви и една рецепта за БАНИЦА С ВАРЕНИ ЯЙЦА, от ТУК

Включете фурната на 180 градуса да загрее. Към отделения жълтък капнете малко олио, разбийте с вилица и ги намажете. Поставете да се пекат докато почервенеят и от двете страни. Всяка фурна пече различно и за това ги наблюдавайте след 30-тата минута!

За преглъщане, поднасям с айрян. До нови срещи, приятели! Бъдете здрави, благословени, добри и следвайте мечтите си :) Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: 

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК

Кулинарна страница: От кухнята на Биги, от ТУК

















събота, 27 април 2024 г.

ПЪРЖЕНА РИБА С ОРЕХОВ СОС

 




Гледам често да включвам в хранителното меню- риба. Днес, ви представям пържена Пъстърва с орехов сос. Ще ползвам клишето, което винаги ще е актуално: "Най- вкусна е домашно приготвената храна"

Необходими продукти: риба Пъстърва / 4 броя/, пшенично брашно*, царевично брашно*, млян червен пипер*, олио за пържене*
За соса:  6 пълни супени лъжици (около 60 грама) смлени орехи, 5-6 скилидки пюриран чесън, щипка сол, 150 мл. гореща вода, 3-4 супени лъжици оцет

Почистете, нарежете, измийте и оставете в гевгир, да се отцеди. В широк и плитък съд смесете по равни количества пшенично и царевично брашно (например: 2 супени лъжици пшенично, 2 супени лъжици царевично брашно) и около 1 кафена лъжица млян червен пипер и разбъркайте добре.

Оваляйте парчетата риба от всички страни и наредете в поднос или тава. В дълбок съд налейте около 2 пръста олио и поставете на средна температура. Когато мазнината загрее, опържете рибата до златисто, и от двете страни.

Изкарайте в подходящ съд и посолете. Тук, искам да отбележа, че ако ще пържа рибата на момента, я посолявам след пържене. Ако, ще се пържи след няколко часа или на другия ден- посолявам предварително и прибирам в хладилник, като покривам със стреч фолио.

Сосът е много лесен за приготвяне и се надявам да ви хареса. Смелете орехите на консистенция- брашно и изсипете в малка касерола /ползвах джезве/. Добавете пюриран чесън, щипка сол, горещата вода, като в същото време разбъркате сместа. 

Предлагам ви и една рецепта за ЧЕСНОВА РАЗЯДКА, която е подходяща за меса /риба/. Рецептата, може да видите от ТУК

От горещата вода сместа побелява, но няма  проблем! Най накрая добавете оцет и разбъркайте много добре. Сосът ви е готов. Продуктите за соса, може да коригирате по ваш вкус и предпочитания! 

Може да се долее и студена вода. Рецептата е адаптирана от стара книга. Поднесох рибата с гарнитура от пилаф с гъби. Благодаря, за отделеното време! Бъдете здрави, добри и сбъдвайте мечтите си :)













сряда, 10 април 2024 г.

СИРОПИРАНИ СЛАДКИ С ГРИС

 



Може и да изглежда, че не са лесни и бързи за правене, но със сигурност всеки ще се справи без проблем! За тези, които обичат сиропирани сладки и искат да пробват нещо по различно.

Това са така наречените сиропирани сладки -Kesme irmik tatlısı (буквален превод: Рязани грис сладки)

Чаша с вместимост 200 мл. * В рецептата давам грамажите, които съм мерила с чаша плюс кухненска везна* При вас, може да има разлика: 1. Според марката брашно. 2. Според меренето с чаша +/- 3. Според големината на яйцето
 

Необходими продукти: 1 яйце, 1/2 чаша кисело мляко / 120 грама/, 1/2 чаша олио /90 мл./, 2 пакета по 2 грама ванилия, 1 пакет от 10 грама бакпулвер, 1/2 чаша /90 грама/ пшеничен грис + 50- 60 грама за оваляне, 2 пълни чаши брашно /общо 270 грама/

Сироп: 3 чаши захар, 3 чаши вода

Яйцето и киселото мляко да са на стайна температура! Първо си пригответе сироп, за да има време да изстине. В тенджера сложете захарта и водата и поставете на средна температура. Бъркайте докато захарта се разтопи. Оставете да ври около 2-3 минути и дръпнете от котлона.

В купа счупете яйцето, добавете киселото мляко, олиото, ванилиите, бакпулвера и разбийте с телена бъркалка до еднородна смес. Добавете половин чаша /90 грама/ грис, пресятото брашно и започнете да месите докато се събере на топка.

Това тесто няма нужда от дълго месене! Тестото трябва да е меко и нелепнещо, така че преценете дали да добавите още малко брашно или е достатъчно. Тестото разделете на три топки, като всяка оформите на руло или фитил /показала съм в снимка/ 

Поръсете плота /или върху хартия / с 50- 60 грама грис и оваляйте рулата. Нарежете рулата с дебелина около два пръста /3 см./ и наредете в тава на разстояние едно от друго. Поставете в загряла фурна на 170 градуса.

Предлагам ви и един десерт от турската кухня- КЕШКЮЛ, който може да видите от ТУК


Моите бяха готови за 25 минути /всяка фурна пече различно/. Наблюдавайте ги след 20- та минута. Трябва да са леко розови и от двете страни. Не ги препичайте, защото после трудно ще поемат от сиропа!

Изкарайте от фурната готовите сладки и след 10 минути ги сиропирайте с изстиналия сироп. Хубаво е да престоят една нощ, преди консумация. Ако нямате търпение да ги опитате, може и след 3-4 часа :)

Бъдете здрави, добри и следвайте мечтите си! До нови срещи в кухнята :) 
Кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION , от ТУК