ОТ КУХНЯТА НА БИГИ
Добре дошли! Представям ви- любими гозби, десерти и всичко което лично приготвям в моята кухня! Тук ще намерите рецепти,които са от баба,мама,свекърва,от стари тефтери,мои авторски или от кулинарни сайтове/като са леко променени по мой вкус/Моята страст е кулинарията! Не съм професионален кулинар,но готвя с любов,старание и желание! Ако и вие сте ,като мен разгледайте моите вкусни предложения!
събота, 17 август 2024 г.
МЪРЗЕЛИВ ЛАХМАДЖУН
неделя, 12 май 2024 г.
ГОФРЕТИ С КИСЕЛО МЛЯКО
Днес, закуската ни беше ГОФРЕТИ С КИСЕЛО МЛЯКО. Гофрети в солен вариант. Моля, тези които ще приготвят гофрети за първи път да прочетат инструкциите на гофретника си!
Много често попадам на постове, че гофретите им не се получават и за това реших да публикувам моите и да насърча хората, които са се отказали да ги приготвят и много обичат ГОФРЕТИ!
Необходими продукти: 3 броя яйца размер М, 300 грама гъсто кисело мляко, 1 кафена лъжица захар, 1 кафена лъжица сол, 1 кафена лъжица сода бикарбонат, 5 супени лъжици олио, 160 грама обикновено пшенично брашно.
Яйцата и киселото мляко да са на стайна температура! В купа счупете яйцата, добавете захарта, солта и разбийте с телена бъркалка на пяна. Прибавете киселото мляко, 1 кафена лъжица сода бикарбонат, 5 супени лъжици олио и разбъркайте да шупне.
Следва пресятото брашно и се разбърква до гладка, еднородна смес. Сместа ми е в консистенция боза. Намажете формичките на гофретника /горната и долната част/ с олио, затворете и оставете да загрее. С помощта на черпак поставям във формата, когато угасне зелената лампичка /по инструкции от книжката/.
Черпакът ми не е препълнен! Притискам леко и оставям да се пече. Пека на МАХ за около 5 минути. Времето за печене зависи на каква степен сте поставили селектора и колко препечено предпочитате да бъде.
"Твърде бързото отваряне ще доведе до недоброто изпичане на гофретите и ще попречи да ги отстраните лесно" Поднасям със сирене, пушено месо, маслини, краставички иии сос от чили и домашно сладко от ягоди.
Люто не обичаме, но комбинацията от люто- сладко+ солено, много ни допадна /чили сос със сладко от ягоди и сирене/ За преглъщане- портокалов сок. Ако решите да ги приготвите и ви харесат, да знаете че ще последват още вариации с ГОФРЕТИ!
След работа с уреда изключвам от контакта и оставям отворен гофретника. След пълното изстиване минавам с влажна /топла вода/ гъба за чиниии и капка препарат за съдове. Втори път минавам само с влажна гъба и избърсвам с чиста, суха кърпа или кухненска хартия.
Предлагам ви и една рецепта за КАТМИ, която може да видите от ТУК
При правилното ползване на уреда, почти няма да има остатъци от тесто /при мен нямаше/ и ще ви е по лесно да го почистите! Ако има полепнали остатъци, може първо да минете с четка или да капнете малко олио, да оставите за 5 минути и след това да избършете с кухненска хартия
Благодаря ви за отделеното време и интерес. Бъдете здрави, добри и следвайте мечтите си :)
понеделник, 6 май 2024 г.
КИФЛИ С ПЛЪНКА ОТ ЗЕЛЕН ЛУК И ВАРЕНИ ЯЙЦА
Рецептата е адаптирана от "Пирожки със зелен лук и варени яйца" на Алла Гоцева. Тестото е сполучливо и много лесно за работа, като може да се използват и други плънки.
Пухкаво тесто и ароматна плънка- хареса ни. Благодаря ти мила, Алла!
Необходими продукти за тестото: 5 грама суха мая, 1 равна супена лъжица захар, 100 мл. топло прясно мляко, 30 грама краве масло, 1 супена лъжица олио, 3 супени лъжици кисело мляко (около 65 грама), 2 яйца ( 1 жълтък се заделя за намазване), около 450* грама брашно, 1/2 чаена лъжица сол.
За плънката: 4-5 стръка зелен лук /, 4-5 броя сварени яйца, около 50 мл. олио, 1 кафена лъжица сол, млян черен пипер*
В купа сипете затопленото мляко с разтопеното краве масло /не трябва да са горещи/, 5 грама суха мая, 1 супена лъжица захар и разбъркайте докато се разтопи. Добавете 3 супени лъжици кисело мляко, 1 супена лъжица олио, 1 разбито яйце и 1 белтък, и започнете да добавяте малко по малко пресятото брашно.
Маята не се чака да се активира! Добавете сол и започнете да месите. Трябва да се получи меко, нелепнещо тесто. При всеки количеството брашно, може да е различно! Съберете на топка, поставете в купа и покрийте с найлонов плик и кърпа, и оставете да втаса около 45 минути.
През това време си пригответе плънката. Почистете, измийте и накълцайте зеления лук и варените яйца. В касерола налейте около 50 милилитра олио и поставете на средна температура. Когато мазнината загрее добавете продуктите- зелен лук, варени яйца, сол*, черен пипер и разбъркайте около 1-2 минути и дръпнете от котлона.
Сега, някои ще кажат, че тази плънка може да се сложи и без да мине през огъня! Да, може, но вкусът няма да е точно същият! Втасалото тесто доомесете с още малко брашно, ако има нужда. Късайте парчета и оформете на топки еднакви по големина.
Всяка топка разточете с дебелина около 5-6 мм., поставете около 1 супена лъжица от изстиналата плънка, прегънете от ляво и дясно леко на вътре, като леко притискате , навийте на руло /по долу съм показала в снимка/. Наредете ги в тава покрита с хартия за печене, покрийте с кърпа и оставете за 15- 20 минути да втасат.
Предлагам ви и една рецепта за БАНИЦА С ВАРЕНИ ЯЙЦА, от ТУК
Включете фурната на 180 градуса да загрее. Към отделения жълтък капнете малко олио, разбийте с вилица и ги намажете. Поставете да се пекат докато почервенеят и от двете страни. Всяка фурна пече различно и за това ги наблюдавайте след 30-тата минута!
За преглъщане, поднасям с айрян. До нови срещи, приятели! Бъдете здрави, благословени, добри и следвайте мечтите си :) Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група:
КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК
Кулинарна страница: От кухнята на Биги, от ТУК
събота, 27 април 2024 г.
ПЪРЖЕНА РИБА С ОРЕХОВ СОС
сряда, 10 април 2024 г.
СИРОПИРАНИ СЛАДКИ С ГРИС