понеделник, 17 юли 2023 г.

КЕШКЮЛ

 











Кешкюл е десерт от Османската кухня. Основните съставки са- бадемово брашно и прясно мляко. Аз ползвах сурови бадеми с люспи, които смлях ,но вие може да ползвате без люспи или бадемово брашно, но което пък е по скъпо.

Има няколко интересни истории за този десерт и откъде произлиза наименованието му. 

Необходими продукти: 1 литър прясно мляко, 200 грама захар, 1 жълтък, 150 грама смлени бадеми или бадемово брашно, 30 грама натурално пшеничено нишесте или оризово брашно, 1 пакет ванилия, по желание за украса- бадеми, смлян шам фъстък, кокосови стърготини

В малка тенджера или касерола сложете съставките- захар, смлени бадеми /бадемово брашно/, 1 жълтък. Налейте прясното мляко, като разбърквате, да не останат бучки. Поставете върху котлона на средна температура.

Бъркайте периодично, да не загори. Варете сместа около 15 минути, от момента на завиране. Сместа трябва леко да се сгъсти. В малка купичка сипете нишестето или оризовото брашно, налейте 3-4 супени лъжици студена вода, и разбъркайте, да стане на кашичка, без бучки.

Налейте на тънка струя в тенджерата, като не спирате да бъркате. Добавете ванилията, и намалете котлона на ниска температура. Варете още около 5-8 минути и дръпнете от котлона. Десертът трябва да се получи в консистенция на боза.

Изсипете в купички. От този десерт преди да сипя в последната, най- голяма купичка, добавих около 25 грама тъмен шоколад и разбърках докато е още горещо. Моят съпруг обича шоколадовите изкушения! 

Като разклатите купичката трябва да се тресе, като желе, но след като изстине и вземете с лъжица, не трябва да се свлича от лъжицата. Може да украсите /гарнирате/ с бадеми, шам фъстък, или кокосови стърготини.

След като изстине напълно, приберете в хладилник.Има вариации на КЕШКЮЛ, с добавяне в сместа на кокосови стърготини /например: бадемово брашно и кокосови стърготини в съотношение 1:1/

В Османския период, когато е произлязъл десертът,  го наричали- КЕШКЮЛЮ ФУКАРА /KEŞKÜL-Ü FUKARA/. Кешкюл наричали вид съд изработен от кората на кокос, който от двата края има закачена верижка, и дервишите носели на рамо.

За тези, които обичат шоколадови десерти, предлагам и една рецепта за СУПАНГЛЕ, от ТУК

Изпросените пари и продукти ги носели в институция за благотворителност, за бедни. Там, приготвяли десертът, който изсипвали в съдинката КЕШКЮЛ и раздавали на бедните...

Който има интерес, може да посети кулинарната ми страница във Фейсбук, от ТУК

Кулинарните групи: Вкусотия в чиния, от ТУК

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК














































Няма коментари: