събота, 13 август 2022 г.

СУПАНГЛЕ

 









Супангле /Supangle/ се води за турски десерт, макар че наименованието не е турско. Буквален превод на Zippa Inglese- Английска супа, което пък няма нищо общо с английска супа или италиански десерт с лъжица.

Много подробности за десерта незнам, но знам че в къщи е много предпочитан. Днес, реших да изненадам моят мъж с този шоколадов пудинг. Долният слой на десерта се състои предимно от парченца какаов /шоколадов сладкиш/, така че ако имате останал сладкиш, сега е моментът да го оползотворите.

Но ако нямате, не е фатално, може да сложите какаови или шоколадови бисквити. Първият път, когато приготвих десерта, бях купила шоколад, който виждах за първи път и пудингът се получи в консистенция на супа.

Преди да приготвите десерта се уверете се, че ще ползвате шоколад и краве масло с добро качество! Десертът има вариация с вода и без вода. Погледнете рецептата и ще разберете какво имам в предвид.

Необходими продукти: 1 литър прясно краве мляко, 7 супени лъжици захар, 40 грама какао, 70 грама брашно, 2 жълтъка на стайна температура, 60 грама студено краве масло, 100 грама тъмен шоколад, 1 чаша от 100 мл. ледено студена вода, парчета от какаов /шоколадов / сладкиш или какаови бисквити. За поръсване: смлян шам фъстък, шоколадови пръчици.

Преди да почнете да приготвяте крема, сложете в хладилник 1 чаша от 100 милилитра вода, за да се изстуди. В малка тенджера с дебело дъно сипете захарта, пресетите -брашното, какао, 2 жълтъка, прясното мляко и разбъркайте докато не останат бучки.

Поставете върху котлона на средна температура. Бъркайте периодично, като внимавате да не загори! Когато кремът се посгъсти, консистенция малко по гъста от боза, изключете котлона.

Начупете шоколада, нарежете на малки кубчета студеното краве масло, сипете при крема и разбъркайте. Пудингът да престои така около 15 минути. Нагласете си предварително чаши или бурканчета, в които ще сипете крема.

В дъното на всяка чаша поставете по 2-3 малки парченца от сладкиша или начупени бисквити. Вземете ледено студената вода от хладилника и налейте на веднъж върху пудинга и разбъркайте добре.

Ако искате кремът да е прекалено гладък, може за кратко да минете с миксер. Изсипете десерта в чашки и оставете на стайна температура докато изстине. По желание декорирайте с шам фъстък, шоколадови пръчици и други.

Предлагам ви и една рецепта за БИСКВИТЕНА ТОРТА С ДОМАШЕН КРЕМ, от ТУК

Приберете в хладилник. Консумирайте, добре изстуден! Това за мен си е изискан десерт в чашка, защото освен класическите продукти за крем, съдържа и жълтъци, краве масло, шоколад. Благодаря ти, че отдели време и посети моят кулинарен свят :) 

Който има интерес, може да посети кулинарната ми страница във Фейсбук, от ТУК

Или да се присъедините към кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК




















1 коментар:

Бони каза...

Чудесен десерт, Биги! Благодаря за точната рецепта! Правя го! Аз ще го сервирам с топка сладолед! Хубав ден от мен!