петък, 12 август 2022 г.

ПАНИРАНИ ПИПЕРКИ С ДОМАТЕН СОС







 С пълна сила върви фразата: "Можем да ги ядем всеки ден". Мъжото от кога ми мрънка за тях. Задължително трябва да е поднесено с парченца сирене, но не и с магданоз, защото такива треволяци не обичал /ама аз обичам/. При мен панировката се състои от яйце и брашно /класическа/ или само от брашно.

Количеството е за 2-3 порции* Може да ползвате консерва от домати или пресни, настъргани /доматен сок/.

Необходими продукти: 6-7 броя пиперки, 1 консерва от домати 400 грама, 6-7 скилидки чесън, 60- 70 мл олио, черен пипер млян*, 1 кафена лъжица захар, сол* Още: брашно за овалване*, 1-2 яйца /по желание/

Опечете пиперките и още горещи ги сложете в найлонов плик, за да се задушат и да могат да се белят по лесно. Може да ползвате и печен пипер от буркан /консерва/.

След като малко престоят и леко поизстинат ги обелете, посолете, оваляйте в брашно изтупайте излишното. Ако ще ползвате и яйца, първо разбийте с вилица, потопете от двете страни първо в яйце и после в брашно.

В малък тиган налейте олиото и поставете на средна температура. Когато олиото загрее опържете пиперките и от двете страни за кратко /до златисто/, и изкарайте в чиния.

Към същата мазнина сипете доматите. Добавете захарта, сол* / на вкус. Аз добавих 1 кафена лъжица/ и разбъркайте. Обелете и нарежете чесъна на тънки плочки и добавете при сос.

Аз заделям 1 голяма скилидка чесън, която пюрирам и добавям накрая. Намалете котлона, защото има вероятност да почне да пръска. Бъркайте периодично. Когато сосът се посгъсти, поръсете с малко черен пипер / 1 кафена лъжица/, пюриран чесън, разбъркайте и изключете котлона.

Когато сосът леко изстине тогава заливам пиперките. Поднасям добре изстудено с плочки сирене. Да си оближеш пръстите. Днес , с това ястие изненадах моят съпруг.

Ама нямах много време да снимам, как си топим залъците и се наслаждаваме на тази любима вксуотия♡ Мъжото рече и отсече: "Тази комбинация от пипер и доматен сос, има вкус на домашна едро смляна лютеница"

Предлагам ви и една рецепта за ПЪЛНЕНИ ПИПЕРКИ С ПУШЕНО ПИЛЕШКО И ГЪБИ, от ТУК

Разбрах за какво иде реч! Благодаря ти, че отдели време и посети моят малък кулинарен свят! Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

Който има интерес, може да посети кулинарната ми страница във Фейсбук, от ТУК

Или да се присъедини към кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК


!Намалете котлона, преди да сте оцапотили по този начин тигана!






Няма коментари: