вторник, 9 август 2022 г.

САЛАТКА ОТ БАМЯ

 





Като стане бамята, свекървата ми носи. Приготвям туршия, панирана бамя, слагам в гювеч, в месни ястия... Този път приготвих, просто салатка. Да, може да прилича на туршия, но е за директна консумация.

По възможност бамята да е прясна, по дребна, крехка.  Ако ползвате "отървана" бамя, има вероятност да остане сурова! С повечко чесън и сирене е фантастична.

*Чаша с вместимост 100 мл.

Необходими продукти: около 300 грама бамя, 5-6 скилидки чесън, 1/2 чаша вода, 1 чаша ябълков оцет, 1/2 чаша олио, 1 кафена лъжица захар, сол* Още: сок от 1/2 лимон.

Почистете бамята, поскъсете дръжките ако са много дълги и поставете в гевгир. Поръсете със сол, сок от половин лимон и оставете така да престоят няколко минути.

В малка тенджера сипете захарта, 1 чаена лъжица сол*, налейте водата, оцета, олиото и поставете на средна температура. Разбъркайте докато захарта и солта се разтопят.

Когато маринатата заври, измийте бамята под течаща вода и пуснете в тенджерата. Оставете да ври 3-4 минути и изключете котлона. Почистете, нарежете чесъна на тънки колелца, прибавете към другите продукти и разбъркайте.

Ако сте пропуснали рецептата за ПАНИРАНА БАМЯ, сега може да я видите от ТУК

След, като се охлади напълно, затворете с капак и приберете в хладилник. Консумирайте салатката добре охладена. По желание, може да поръсите със свеж копър и да поднесете с парче сирене.

Останете си със здраве и следвайте мечтите си :) Който има интерес, може да посети кулинарната ми страница във Фейсбук, от ТУК

Или да се присъедините към кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК








Няма коментари: