неделя, 5 септември 2021 г.

ПАНИРАНА БАМЯ




 За тези, които не обичат бамя- да си помислят пак :) Макар и у нас много да не се тачи, все има варианти, които ще се харесат. Например: туршия от бамя или ПАНИРАНА БАМЯ. Толкова се постарала свекървата да сади, полива, отглежда... Набрала пресни, пресни от градината, та да ги хвърлям, ли? Не бяха много като количество та да направя туршия, та реших да се жертвам за панирани ;)

Необходими продукти: прясна бамя*, яйца*, царевично брашно*, чесън на прах*, черен пипер млян*, червен пипер*, сол*, олио за пържене.

Най напред почистете бамята и отрежете поскъсете дръжки, ако са много дълги. Измийте внимателно под течаща вода и леко подсушете. В широк съд счупете яйцата* и ги разбийте с вилица на пяна.

 В друг съд сложете царевичното брашно*, чесън на прах*, черен пипер*, червен пипер* и разбъркайте добре сухата смес. При мен количествата бяха- 1 чаша / 250 мл./ царевично брашно, 2 яйца, 1 кафена лъжица чесън на прах, 1/2 кафена лъжица черен пипер, 1 каафена лъжица червен пипер около 200- 300 грама бамя!

Според вашето количество бамя - може да се ориентирате. Също така зависи и по колко пъти ще ги потапяте в двете смеси! Потопете бамята първо в разбитото яйце, после оваляйте добре от всички страни в  сухата смес и наредете в чиния.

Както отбелязах по горе- може по по два пъти да ги оваляте- яйце, суха смес, яйце, суха смес. В дълбока тенджера налейте обилно количество олио и поставете върху котлона на силна до умерена температура*

Когато олиото загрее добре, пуснете внимателно бамята да се позапържи. Пържи се за кратко и от двете страни докато стане леко златисто! Вземете внимателно със щипка или решетъчна лъжица и поставете в чиния.

По желание , може да се поднесе с бял или червен сос. Може да се посолят посредствено преди поднасяне за да останат хрупкави! Бял сос: гъсто кисело мляко, пресован чесън, сол. Добре разбъркано и охладено.

По желание , може да добавите и малко майонеза и свеж копър към соса. Червен сос: загрява се малко олио, 2-3 нарязани скилидки чесън, доматен сок, щипка захар, сол на вкус. Бърка се на средна температура.

Ако сте пропуснали рецептата за ТУРШИЯ ОТ БАМЯ, може да я видите от ТУК

Когато водата се изпари и се сгъсти е готово. По желание , може да добавите и малко черен пипер на вкус и свеж магданоз. 

Добър апетит! Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)







Няма коментари: