понеделник, 30 август 2021 г.

СЛАДКИШ СЪС СИНИ СЛИВИ

 





Представям ви един чудесен / за мен/ сладкиш с домашни сини сливи. Плодовете трябва да са много добре узрели, сочни и сладки. Ако са ви под ръка, не се колебайте... Макар да не съм голям фен на този плод, мога да кажа че много добре си пасва на този сладкиш. Плодовете не са третирани с препарати!

Продуктите да са на стайна температура / яйца, кисело мляко/! Тестото е за тава с диаметър 25- 30 см!

Необходими продукти: 350 грама почистени сини сливи, 1 супена лъжица захар

За тестото: 2 яйца, 160 грама захар, 3 супени лъжици кисело мляко, 80 мл. олио, 1 пакет. ванилия, 1 пакет бакпулвер /10 гр./, 1/2 чаена лъжица канела, около 380- 400 грама брашно*, 2-3 супени лъжици смлени лешници.

Измийте добре сливите, нарежете на две, отстранете костилките и нарежете още на две / на четвъртини/. Поставете ги в дълбока купа, поръсете с 1 супена пълна лъжица захар, разбъркайте. 

Покрийте купата със стреч фолио и оставете на страна. В дълбока купа счупете яйцата, добавете захарта и разбъркайте с телена бъркалка докато сместа побелее. Няма нужда да ползвате миксер! 

Добавете олиото , киселото мляко, бакпулвера и продължете да бъркате докато шупне и се разтвори добре бакпулвера. Следват ванилията и канелата. Пресейте си брашното предварително и добавяйте малко по малко докато сместа започне да се сгъстява.

При всеки количеството брашно може да е различно! На този етап започнете да бъркате и месите на ръка докато се получи меко, леко лепнещо тесто и леко ронливо, но трябва да се събира добре на топка.

Разделете тестото на две, като едната част трябва да е по малка другата, по голяма. Намаслете добре тавата и поставете по голямата топка тесто, като притискате с пръсти да е равномерно по формата на тавата.

Аз само намаслих тавата, но вие ако искате може и леко да я поръсите с брашно или да поставите хартия за печене! Ако тавата е малка , може да "издигнете" борд. Моята тава беше с диаметър 25 см.

Наредете резените сливи върху тестото по ваша фантазия :) Към малката топка тесто добавете още 2 супени лъжици захар, 3-4 супени лъжици брашно и започнете да претривате между пръстите си.

Трябва да стане на трохи. Ако е нужно добавете още малко брашно! Поръсете плодовете с трохите и смлените лешници / може и орехи/. Сложете в предварително загряла фурна на 180- 190 градуса.

Предлагам ви и една лесна рецепта за КРАМБЪЛ С ЯБЪЛКИ от  ТУК

Всяка фурна пече различно! Печете докато тестото добре порозовее- около 40- 45 минути. Оставете добре да изстине! Може да поднесете с чаша черно кафе или чай / който обича/.

Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

Може да ме следите и във Фейсбук страницата ми от: ТУК

Или да се присъедините към новата ми кулинарна група от ТУК









Няма коментари: